2 min. čitanja

Zakon o turizmu trebao bi ukinuti 'omiljenu hrvatsku turističku disciplinu'

Zakon o turizmu trebao bi ukinuti 'omiljenu hrvatsku turističku disciplinu'
Foto: Boris Kačan

Hoće li Zakon o turizmu o kojem se raspravlja u Saboru tu gospodarsku granu učiniti dijelom naše svakodnevice koja istovremeno neće opterećivati život lokalne zajednice? U Zadarskoj županiji, suprotno aktualnim strategijama, i dalje se trpi masovni turizam. Stav je to velikog dijela stanovništva. A jedina ocjena uspješnosti je brojanje dolazaka i noćenja.

Prema riječima resorne ministrice Nikoline Brnjac, provođenjem Zakona o turizmu dokinut će se sezonalnost naše najvažnije gospodarske grane. Dodatno, upravljanje razvoja turizma bit će regulirano temeljem jasnih brojki pa gradovi i općine neće moći provoditi samovolju. Podređene novom zakonu bit će i županijske turističke strategije. Kada je u pitanju postojeća u Zadarskoj županiji, sveučilišni profesor u području turizma i Mostov županijski vijećnik Đani Bunja stava je da zacrtano nije ostvareno.

- Vizija glasi, citirat ću: "Zadarska županija je u 2023. globalno prepoznatljiva turistička destinacija koja posluje u većem dijelu godine i time osigurava dugoročnu profitabilnost i održivost turizma" - kaže za Radio Zadar Bunja i nastavlja da je glavno obilježje našega turističkoga prometa sezonalnost.

- Nismo destinacija održivog nego masovnog turizma, turizam nam se događa. Kada turizam počne smetati lokalnoj zajednici, to je pokazatelj da treba mijenjati smjer. Jasno je da održivi turizam ne implicira politiku bez rasta, već prepoznaje granice rasta - kaže.

Gotovo sve iz desetogodišnje strategije razvoja turizma je ostvareno, odgovara zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković.

- Nije ostvareno samo u segmentu zdravstvenog turizma i izrade golf-terena. Mi smo potpisali ugovor sa Sveučilištem u Zadru koje će odraditi istraživačke radnje potrebne kao "inpute" za izrade nove strategije - kaže Vicković.

- Zadarska županija ostvarila je rekordan rezultat pri kraju ove godine; 2,02 milijuna dolazaka i nešto više od 15,09 milijuna noćenja. To je u odnosu na rekordnu 2019. rast od 2 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima - kazao je Izv. prof. dr. sc. Luka Grbić, sveučilišni profesor i županijski vijećnik HDZ-a.

Brojanje dolazaka i noćenja i dalje je omiljena hrvatska turistička disciplina. Vrijedi vidjeti hoće li ju Zakon o turizmu učiniti manje bitnim parametrom u ocjenjivanju uspješnosti ove gospodarske grane.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.