2 min. čitanja

FOTO Projekt SuSTainable - Postavljanje fotonaponskih elektrana u Splitu završeno prije roka

FOTO Projekt SuSTainable - Postavljanje fotonaponskih elektrana u Splitu završeno prije roka
Foto: Grad Split

SPLIT - Izvođač radova imao je rok od 14 mjeseci za postavljanje fotonaponskih sustava, odnosno solarnih elektrana na 14 objekata u vlasništvu Grada Splita: osnovne škole Brda, Lokve - Gripe, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječje vrtiće Mala sirena, More i Ružmarin te dvoranu Košarkaškog kluba Split na Gripama. Točno 12 mjeseci kasnije 11 objekata je spojeno na električnu mrežu, dok su tri u procesu spajanja.

Split je ovim projektom pokazao odlučnost u namjeri da bude predvodnik suvremenih zelenih trendova u RH, no ne zbog trenda, već stvarnih prednosti za grad i građane.

Foto: Grad Split

Koristeći sunčevu energiju Split će proizvoditi 795 MWh električne energije što će donijeti uštedu od čak 100.000 eura godišnje. Osim značajne uštede na troškovima rada gradskih ustanova, ostvarit će se i snažan pozitivan utjecaj na okoliš sa smanjenjem ispusta CO2 od 186 tona.

Sve to ostvaruje se iz samo jednog projekta - „SuSTainable“, kojeg financiraju države Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Vodeći se vlastitim primjerom značajnih ušteda na računima za sve skuplje energente, prošle je godine Grad Split i svojim građanima omogućio laku i jednostavnu procjenu isplativosti ove investicije na privatnoj kući ili zgradi putem aplikacije „Solarna mapa Grada Splita“. Također, zadovoljeni su i svi preduvjeti da gradska tvrtka „Split Parking“ preuzme upravljanje svim fotonaponskim elektranama u vlasništvu Grada, kako bi se postigla bolja optimizacija rada i iskoristivost cjelokupnog sustava.

Projekt SuSTainable, čija ukupna vrijednost iznosi 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja je 85 %, pokrenut je kao pilot projekt. Godinu dana kasnije dogovoreno je da se ide s FAZOM II projekta solarizacije grada, na što je moguće više objekata, kako bi uštede za gradsku blagajnu bile još značajnije, objasnili su iz Grada Splita.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.