3 min. čitanja

Zadrani obilježili 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Zadrani obilježili 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa
Foto: PU zadarska

U modi su nova pravila – kojima je regulirano sudjelovanje električnih romobila, električnih monocikla, segwaya i sličnih vozila u prometu

U petak je obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa koji je poslužio kao dodatna prilika da se građane neposredno upozna s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornom ponašanju u prometu.


Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova među kojima je i Zadar.


Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu. Nova kategorija vozila, pod nazivom „Osobna prijevozna sredstva“, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih.

Promotori su u interaktivnom informativnom kutku posjetitelje informirali o istaknutim novim prometnim pravilima, a svi zainteresirani građani imali su mogućnost zaigrati i edukativni kviz, provjeriti svoje znanje te preuzeti reflektirajuću naljepnicu i informativni letak. Također, svima su na raspolaganju bili dostupni i foto rekviziti #uModiSuNovaPravila i #VozimOdgovornoStižemSigurno kako bi i vlastitom fotografijom popratili obilježavanje.

- U prvih devet mjeseci na zadarskim cestama zabilježeno je 1635 prometnih nesreća u kojima su stradale 534 osobe, od čega 4 osobe sa smrtnim posljedicama. U odnosu na isto promatrano razdoblje iz 2021. godine, bilježimo porast prometnih nesreća, ali zje za istaknuti kako je smanjen broj smrtno stradalih osoba za 73,3 %  te teže ozlijeđenih osoba za 13,8%. Policijski službenici Policijske uprave zadarske, radi smanjenja broja prometnih nesreća, na prometnicama svakodnevno provode aktivnosti nadzore brzine te prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine, primjenjuju sankcije propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. U dane vikenda poduzimaju se i intenzivnije i pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a s istim ciljem provode se i druge operativne akcije u prometu na razini RH i Europske unije - istaknuo je Ante Kardum, policijski službenik za poslove prometne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave zadarske.

I.G.Krajnji je cilj nove kampanje „U modi su nova pravila“ i obilježavanja 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa dodatno usmjeriti pozornost građana na važnost i nužnost poštivanja novih, ali i postojećih prometnih pravila kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ljudskih stradanja na cestama jer samo je odgovorna vožnja sigurna vožnja.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.