2 min. čitanja

Zadarskim vatrogascima milijunska oprema za intervencije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora

Zadarskim vatrogascima milijunska oprema za intervencije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora
Foto: ZDŽ

ZADAR – Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila je opremu za intervencije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora kao i sustav nadzora za dojavu rizika od onečišćenja.

Ova tehnologija vrijedna 1,3 milijuna kuna nabavljena je kroz EU projekt PEPSEA, koji je povezao ukupno 8 partnera iz Hrvatske i Italije. Cijelim projektom, vrijednim 2,9 milijuna eura, kao vodeći partner koordinirala je upravo Agencija za regionalni razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, javlja 057 info

– Ovo je rezultat kvalitetne suradnje između svih sudionika na projektu i pokazuje kako se kvalitetnim promišljanjem može postići napredak koji je bitan za zajednicu te zaštita onoga što nam je izuzetno vrijedno, a to je bogata prirodna baština – istaknula je ravnateljica ZADRE NOVE Marina Dujmović Vuković.

Ideja za nabavom upravo ove opreme došla je od Željka Šoše, predsjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije.

– Nadam se kako će se što manje koristiti. Svakako je bitno da je imamo kako bi se građani i turisti uz priobalje mogli osjećati sigurno te da kako bi u slučaju katastrofe njezine posljedice bile što manje – istaknuo je Šoša.

Zamjenik župana Šime Vicković pohvalio je cijeli tim koji je radio na projektu.

– Na ovome nećemo stati. U ovom trenutku pripremamo nove projekte kako bi opremili ne samo naše vatrogasce, već i ostale hitne službe – naglasio je Vicković.

Novi sustav za detekciju onečišćenja postavljen je na dvije pilot lokacije u Zadarskoj županiji, na rijeci Zrmanji te u Salima gdje će se sutra održati prezentacija na terenu, uz kampanju za podizanje svijesti o onečišćenju okoliša.

Nova oprema predstavljena je i danas u prostorijama vatrogasne postrojbe. Predstavnici tvrtke Luveti medijima su pokazali kako funkcionira komplet za sanaciju koji, među ostalim, uključuje plutajuće zaštitne brane, uređaj za prikupljanje razlivenog ulja, spremnik kapaciteta 1000 litara… Ovisno o razmjerima zagađenja, intervencija pomoću ove opreme može trajati satima. No nije naglasak na brzini, već na učinkovitosti.

– Onečišćenje se može pratiti u realnom vremenu i putem geoinformacijskog sustava. Da je sustav funkcionalan, bilo je evidentno već nekoliko dana nakon njegovog postavljanja, kada se dogodilo manje onečišćenje – rekla je voditeljica projekta Mia Perica najavljujući kako će u ožujku stići još i dron koji će se zadarski akvatorij nadzirati i čuvati od onečišćenja.

D.G

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.