1 min. čitanja

Izgubili znanstvenu opremu pa mole građane za pomoć

Izgubili znanstvenu opremu pa mole građane za pomoć
Foto: NOAA Stellwagen Bank National Marine Sanctuary

Znanstvenici iz američkog morskog rezervata Stellwagen Bank na sto su muka. Izgubili su minijaturnu vrijednu opremu za praćenje populacije kitova pa sada mole mještane dijela istočne obale SAD-a da im dojave ukoliko na nekoj od plaža uoče neobičnu crvenu napravu iz koje vire antene.

Riječ je o napravi koja izgleda kao malo veća crvena buba duljine 15 centimetara, koja osim antena na “glavi” ima i “noge”, a koju su znanstvenici koristili ranije ovog mjeseca za proučavanje kitova oko zaljeva Cape Cod u saveznoj državi Massachusetts. Napravljeni su i izračuni mogućih lokacija na kojima bi se vrijedna oprema, nošena morskim strujama, mogla nalaziti, a najvjerojatnija lokacija je Plymouth Long Beach.

Oprema je to, kažu, od velikog značaja, koja je znanstvenicima već ranije bitno olakšala posao praćenja različitih vrsta kitova. Nisu naveli njezinu vrijednost, no poručuju stanovnicima zaljeva Cape Cod da će im pronalazak “crvene bube” spasiti brojna buduća istraživanja.

Inače, Morski rezervat Stellwagen Bank je zaštićeno morsko područje na istočnoj obali SAD-a, smješteno na ušću zaljeva Massachusetts Cod, između  Cape Coda i rta Ann, na istočnoj obali SAD-a. Poznato je kao izvrsno mjesto za promatranje kitova i dom je brojnih morskih životinja – na području je zasad zabilježeno više od 130 vrsta morskih životinja. Lokacija je to na kojoj se nalazi veliki podmorski greben Stellwagen Bank, zbog čijih strmina dolazi do podizanja dubokomorskih struja koje na površinu donose minerale i hranjive tvari s morskog dna pa ne čudi što je ovaj dio obalnog područja poznat kao hranilište mnogobrojnih vrsta.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.