5 min. čitanja

Za otok Galešnjak zainteresirana tri investicijska fonda i nekoliko privatnih osoba, oglas se dijeli diljem svijeta!

Za otok Galešnjak zainteresirana tri investicijska fonda i nekoliko privatnih osoba, oglas se dijeli diljem svijeta!
Foto: Boris Kačan

Nije ni osvanuo u oglasniku, otok ljubavi koji se oglašava na prodaju, već je pobudio velik interes za kupnju, unatoč astronomskoj cijeni od deset milijuna eura! No, kako to u Hrvatskoj biva, uvijek treba čitati sitna slova, pa čak i mimo oglasa, u kojem se navodi prodaja otoka, iako se doista ne prodaje cijeli otok, već samo dio poljoprivrednih zemljišta od nekoliko vlasnika.

Podsjetimo, u oglasu stoji mogućnost otvaranja OPG-a i:

"Poljoprivredno gospodarstvo koje se može osnovati na površini od tri hektara. Uz to se može napraviti 400 metara kvadratnih nadzemne građevine i 1000 metara kvadratnih podzemne. To je izvrsna mogućnost za poljoprivredni elitni turizam s vilom i/ili restoranom te velikim skladištem za masline, vino i ostalo bilje".

Kupcu će neće biti jednostavno srediti papire za bilo kakvu gradnju

Treba napomenuti da se na poljoprivrednom zemljištu smiju graditi isključivo objekti poljoprivredne namjene (poljske kućice. staklenici, spremišta za alat, poljoprivrednu opremu i sl.) i to uz uvjet da isti nisu zabranjeni prostornim planom i da je zadovoljena minimalna veličina čestice. Takve objekte je zabranjeno prenamijeniti u objekte za stanovanje ili najam. Namjena mora biti isključivo poljoprivredna, a sve drugo je nezakonito. Zgrade za stanovanje i najam spajaju se na odgovarajuću komunalnu infrastrukturu, trebaju zadovoljiti uvjete sigurnosti korištenja, sanitarne uvjete, protupožarnosti, i dr., dok zgrade poljoprivredne namjene nemaju sve te zahtjeve .

Foto: Index / Screenshot

I doista, ovaj su oglas vlasnici složili u skladu s člankom 133. Prostornog plana Općine Pašman, u kojem stoji da se u prostoru ograničenja (ZOP – zaštićeno obalno područje mora) izvan građevinskog područja može planirati: - gradnja i rekonstrukcija zgrade građevinske (bruto) površine nadzemnih dijelova do 400 m², najveće visine do 5 m i/ili potpuno ukopanog podruma do 1000 m² građevinske (bruto) površine na udaljenosti od najmanje 100 m od obalne crte na jednoj ili više katastarskih čestica ukupne površine od najmanje 3 ha, s time što građevna čestica na kojoj se planira gradnja, odnosno rekonstrukcija zgrade i/ili potpuno ukopanog podruma mora imati površinu od najmanje 1 ha, za potrebe prijavljenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu, obrta registriranog za obavljanje poljoprivrede ili pravne osobe registrirane za obavljanje poljoprivrede.

Odobrenje za građenje može se izdati samo na površinama koje su privedene svrsi, zasađene trajnim nasadima na min 80 % površine.

Prodajni predstavnik Silvestar Kardum za Novi radio je otkrio kako do sad nemaju konkretnih ponuda za kupnju, ali da su im se javila tri investicijska fonda i tri privatne osobe:

- Zadovoljni smo. U jednom danu je oglas odjeknuo jako dobro, a glas je stigao i do Kanade, SAD-a, čak u nekim dijelovima Afrike se taj oglas objavio.

Foto: Boris Kačan

Beyonce planirala kupiti otok pa odustala kad su neki vlasnici odbili prodati svoje parcele

Kardum ističe kako je otoku cijeli u privatnom vlasništvu, a riječ je, kako kaže, o 14 ili 15 vlasnika zemljišta. Točnije, vlasnika je 17, barem prema važećem izvatku iz Zemljišnoknjižnog odjela.

- Ovo može biti samo plus za Hrvatsku, za sve nas. Zamislite da neki investitor, a dobro bi bilo da bude domaći, na Galešnjaku  napravi nešto u tradicionalno, u dalmatinskom stilu? To može privući samo high profile gostiju, celebrityje. A to opet znači veći priljev novaca, Hrvatska postaje poznatija, doći će i neki novi investitori - kaže Kardum dodajući da ih je Beyonce, kada je prije dvije godina slavila rođendanna Galešnjaku, kontaktirala s namjerom da  kupi cijeli otok:

- Ona nije htjela samo dio, a ostali vlasnici nisu htjeli prodati svoju zemlju. Bit će sigurno kupaca, ali većina ih hoće cijeli otok za sebe, tako da je to otežavajuća okolnost pri prodaji - kaže Kardum te naglašava da se na Galešnjaku sigurno neće graditi apartmani, slastičarne, pekare:

Beyonce sa suprugom Jay-Zijem proslavila svoj 39. rođendan na otočiću pored Galešnjaka, otoka ljubavi | | Morski HR
Jay-Z i Beyonce trenutačno ljetuju na dalmatinskoj obali, na 107 metara dugoj jahti “Lana”. Velika pjevačka zvijezda je svoj 39. rođendan u petak proslavila na Malim Bisagama u neposrednoj b

- To je jasno. Ne treba se bojati da će to odmah netko devastirati. Ni vlasnici ne žele da se obala i otok devastira. O tome će se posebno paziti. Nije nam plan prodati pošto-poto - kaže sugovornik naglašavajući da je riječ o poljoprivrednom zemljištu.

Prije nego li neki potencijalni kupac izrazi želju za kupnju zemljišta na otoku, vlasnik mora dati pravo prvootkupa državi, kako stoji u zabilježbi od 16. listopada 2017. godine: "Zabilježuje se pravo prvokupa za navedene nekretnine u korist Republike Hrvatske, Županije Zadarske , Općine Pašman", stoji u dokumentu.

- Ukoliko država nije zainteresirana, česticu možete prodati nekom drugom, ali ne za manju cijenu koju ste ponudili državi - kaže Kardum.

Tko god kupi dio Galešnjak i odluči se baviti elitnim turizmom imat će poprilično puno posla u prikupljanju svih potrebnih dozvola i silne dokumentacije. Platit će 10 milijuna eura, a niti će kupiti cijeli otok, niti će kupiti garanciju da će moći raditi što želi. Naravno, ako govorimo o legalnoj kupnji i gradnji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRODAJE SE OTOK LJUBAVI Cijena je 10 milijuna eura, a vlasnici obećaju mogućnost gradnje za elitni turizam!
NA Index oglasima osvanuo je oglas za prodaju dijela otoka Galešnjaka, poznatog i kao “otok ljubavi”. Cijena je 10 milijuna eura (ili kako bismo nekad rekli, oko 75 milijuna kuna). - Otok u obliku srca koji ima cca 142.000 m2 od kojih je na prodaju dio s nešto više
Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana! | | Morski HR
Svi već znaju za najpoznatije jadransko srce, otok Galešnjak koji se nalazi između Turnja i Svetog Petra. Postao je jedan od simbola Jadrana i poziv zaljubljenima i svim turistima. No, jeste li znali
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.