2 min. čitanja

Za nadolazeću kruzing sezonu najave bolje nego ikad

Za nadolazeću kruzing sezonu najave bolje nego ikad
Foto: HTV Screenshot

Nakon dvije pandemijske godine u minusu, kružna putovanja Jadranom vratila su se na tržište u punom sjaju, a najave za ovu godinu bolje su nego ikada prije. Iako se često napominje da imamo malo koristi od kruzera i kako su to gosti koji stvaraju najveće gužve, a najmanje troše - oni koji svakodnevno prate broj uplovljavanja i zbrajaju novac od prihoda, tvrde da i nije baš tako.

U zadarskoj Gaženici tvrde da nisu jeftini. Cijene su kao u Grčkoj i Italiji, izuzev Venecije koja je svijet za sebe.

- U Veneciji je naravno super skupo i tu se naplaćuje 15-20 eura po putniku, kod nas je nekih 7 ili 8. Imate luke koje su manje atraktivne, to su lijepi gradovi, ali su manje poznati od Venecije i Ravenne, tu su pristojbe na razinama Hrvatske - kaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja iz Lučke uprave Zadar.

Nakon pandemije u Splitu kažu da još nije vrijeme za poskupljenja. Zato je Gradsko vijeće i ostalo pri postojećim cijenama.

- Taksa sada nedavno izglasana je negdje oko 5.300 eura za kruzer veličine Fantazije s 3 tisuće putnika, to su samo takse, a nama ide još otprilike isto - kaže Vicko Vrgoč, rukovoditelj Operativnog centra Lučke uprave Split.

Kad uplovi kruzer živne cijeli Split pa i srednja Dalmacija, sve do Nacionalnog parka Krka ili imotskih jezera, dodaju u Lučkoj upravi.

Ugostitelji u gradu istina najmanje zarade, ali tu su vodiči, prijevoznici, kulturni djelatnici, organizatori izleta, suvenirnice, obiteljska gospodarstva.

- Evo jedan primjer je da u danu velikog kruzera 70 posto ljudi u tom danu bude na tvrđavi Klis - kaže Vrgoč.

Iako bi uvijek moglo biti i bolje, skuplje i u Dubrovniku gdje je lani uplovilo više od 400 kruzera i gdje je već uspostavljena kontrola kretanja putnika po gradu. oprezno govore o višim cijenama. Hoće li poskupjeti u ovoj godini?

- Nećemo. Što se tiče kruzerskih taksi, mi smo to partnerski najavili tvrtkama da se mogu pripremiti na trošak, a jednako nastavljamo i u ovoj godini - ističe gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Pola milijuna gostiju s kružnih putovanja uplovit će ove godine u Dubrovnik. Moglo bi se bogatim tvrtkama uzimati i više novca, ali to su dugoročne i strateške odluke.

Nije vrijeme za veće korekcije cijena jer su koristi od uplovljavanja višestruke - kazuje Ftanković za HTV.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.