3 min. čitanja

VRSI Nerazvikana općina u Zadarskoj županiji s najvećim baby boomom i proračunom do sad

VRSI Nerazvikana općina u Zadarskoj županiji s najvećim baby boomom i proračunom do sad
Foto: Boris Kačan

VRSI – Državni zavod za statistiku prošle je godine objavio da je u ovoj Općini rođeno najviše djece od početka 21. stoljeća, što je uz Bibinje stavlja u sam vrh Zadarske županije. Nakon tog podatka, načelnik Toni Perinić objavljuje novu dobru vijest za svoje stanovništvo i u superlativima opisuje novi općinski proračun od čak 22,3 milijuna kuna. Kako kaže: “Ovo je najveći, najperspektivniji i najkorisniji proračun do sad”. Po svemu sudeći, u Vrsima je lijepo živjeti.

Općina Vrsi doživljava pravi uzlet i ubrzani razvoj s vrlo vrijednim projektima koji se iz dana u dan kontinuirano provode. Općinski načelnik, Luka Perinić ulazi u završnicu prvog mandata na čelu lokalne samouprave, gdje je došao bez ikakvog političkog iskustva, a danas provodi krucijalne projekte koje će mještani spominjati desetljećima. Žitelji Općine Vrsi ući će u novu 2021. godinu s nikad većim, perspektivnijim i korisnijim proračunom koji iznosi nešto više od 22 milijuna kuna. Novi proračun prihvaćen je jednoglasno od vijećnika koji su nazočili sjednici Općinskog vijeća održanoj 03. prosinca, piše Vrški glasnik, a načelnik Perinić detaljno opravdava superlative prema današnjem prosperitetnom statusu svoje općine:

Glavni dovodni cjevovod – 3 milijuna kuna

Milenijski projekt koji kreće u realizaciju ove godine je izgradnja glavnog dovodnog cjevovoda Škripača – Dušević mlin – Vrsi. Preko osam kilometara novog cjevovoda, osigurat će bolju i kvalitetniju opskrbu vodom, posebno za stanovnike »Centra« i »Gornjeg sela« koji su u ljetnim mjesecima nerijetko ostajali »suhe špine«. Naselje Vrsi opskrbljuje se vodom iz crpne stanice »Boljkovac« koja se u zimskom i ljetnom periodu zaslanjuje te uzrokuje probleme, a i sama dugotrajnost crpne stanice je upitna.

Novi dječji vrtić, rekonstrukcija osnovne škole, coworking prostorije za mlade poduzetnike

Nakon višemjesečnih priprema, započinje izrada projektne dokumentacije za novu zgradu Dječjeg vrtića »Vrška vila« Vrsi. Tijekom iduće godine, planira se uložiti 100 tisuća kuna za dokumentaciju koja predstavlja prvu stepenicu prema izgradnji modernog vrtića po mjeri djeteta. Uz gradnju vrtića, priprema se dokumentacija za rekonstrukciju osnovne škole i nadogradnju dodatnih učionica kojima bi se postigli uvjeti za rad u jednoj smjeni. Da Općina Vrsi veliku pozornost usmjerava na djecu i mlade pokazuju potpore za novorođenčad i stipendije koje su ove godine povećane i na koje imaju pravo svi redovni studenti. Od iduće godine, mladim poduzetnicima pružit će se dodatni vjetar u leđa uređenjem, opremanjem i otvaranjem coworking prostorija na adresi Put Kusine. Kao središnje mjesto za poticanje mikro poduzetništva, coworking prostor pruža svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu korisnicima, samostalnim i neovisnim poduzetnicima. Postojanje coworking prostora znatno olakšava pokretanje vlastitog posla, osobito u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih za ICT.

Javna punionica za električna vozila

Prva javna punionica za električna vozila stiže uskoro u Općinu Vrsi, a bit će to nova turistička ponuda za ekološki osviještene vozače. Električni automobili predstavljaju budućnost, a uz razvoj tehnologije, punionice će kroz nekoliko godina zasigurno imati značaj današnjih benzinskih postaja. Instaliranjem potrebne opreme stvorit će se uvjeti za veće korištenje električnih vozila, što će dovesti do smanjenja zagađenja u cestovnom prometu.

Izgradnja i energetska obnova javne rasvjete

Nakon što je projekt ove godine stavljen u mirovanje zbog pandemije korona virusa, obnova i izgradnja javne rasvjete ide u realizaciju. Zamjenom postojećih, zastarjelih svjetiljki s novim led svjetiljkama povećava se energetska učinkovitost i sigurnost u prometu te se snižava emisija ugljikovog oksida. Za taj pothvat, Općina Vrsi izdvojit će iz proračunskih sredstava oko pola milijuna kuna.

Za javne potrebe socijalne skrbi, najviše do sad – 851 tisuća kuna

Za javne potrebe socijalne skrbi ove godine izdvojen je najveći novčani iznos do sad, čak 851 tisuća kuna. Za pomoć opremanja novorođenčadi u proračunu je osigurano 200 tisuća kuna, dok za Božićnice i odluke o jednokratnim pomoćima otpada najveći dio, nešto više od pola milijuna kuna. Za humanitarnu skrb i Crveni križ predviđeno je 50 tisuća kuna.

Kulturi 145, a sportu 60 tisuća kuna

Kultura i sport predstavljaju dvije vrlo važne stavke u zajednici tako da ni ove godine nisu zanemareni. Udrugama koje promoviraju kulturne vrijednosti ide 145 tisuća kuna, dok je za sportaše osigurano 60 tisuća kuna. Na samom kraju, valja napomenuti kako Općina Vrsi i u ovoj godini nastavlja svoje redovne programe, kao što je besplatan vrtić za najmlađe, besplatni udžbenici za osnovnoškolce i besplatni prijevoz za srednjoškolce te financiranje bibliobusa – knjižnice u pokretu. Radovi na kanalizacijskoj mreži odvijaju se i dalje punom parom, a završetak radova očekuje se u 2022. godini. Napredak Općine Vrsi itekako je vidljiv i danas, a projekti koji se provode dodatno će unaprijediti život i stvoriti atraktivno turističko naselje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.