2 min. čitanja

Vlahušić: Kako je Dubrovnik od najbogatijeg postao najzaduženiji hrvatski grad?

Vlahušić: Kako je Dubrovnik od najbogatijeg postao najzaduženiji hrvatski grad?
Foto: Twitter

DUBROVNIK - Gradski vijećnik, Andro Vlahušić, ususret sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak, uputio je priopćenje u kojem se osvrnuo na Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu.

- Kada smo se okrenuli smanjivanju prihoda od imovine i turista, te proračun punili kreditima i zaduživanjem, vrlo brzo, za samo par godina postali smo najzaduženiji hrvatski grad - navodi u priopćenju.

- Za narednu sjednicu Gradskoga vijeća predloženo je usvajanje prijedloga proračuna za 2023. godinu, s projekcijama proračuna za 2024. i 2025. godinu. U uvodnome dijelu navodi se da je prijedlog proračuna temeljen na: točnosti i transparentnosti. Proračun se nažalost ne temelji na navedenim načelima - kaže Vlahušić.

- Za platiti 390 milijuna kuna korisnicima proračuna, trebalo je isto toliko uprihodovati. Najizdašniji prihod proračuna došao je od Lex Vlahušić prihoda (Ulaznice za zidine, Dupass, Žičara, Revelin, Autobusi na Pilama) koji su u proračun uplatili 120 milijuna kuna. U narednoj godini Lex Vlahušić prihodi planiraju se na iznos od 150 milijuna kuna. Svaka četvrta kuna proteklih proračuna, ovogodišnjeg i narednoga dolazi od projekata koje sam izborio samostalno, bez lokalne i nacionalne potpore. Prihodi kojih nema u drugim hrvatskim gradovima. Prihodi bez kojih bi grad Dubrovnik bio u socijalnom i razvojnom stečaju - objašnjava.

Kaže također da u prijedlogu proračuna nisu točno i transparentno prikazana ukupna dugovanja, kao ni postotak zaduženosti u odnosu na izvorne prihode grada.

- U proteklih pola godine, nije se pojavila nijedna suvisla ideja, kako skupe prostore koristiti za razvoj grada, a troškovi održavanja ruševne tvornice, veći su od zarade. Kada dodamo i ogromna sredstva koja se trebaju potrošiti za rušenje i čišćenje zapuštene tvornice, te uređenje i izgradnju „nezamislivih“ sadržaja, uz blokiranje imovine i poslovanja UTD Raguse i Luke Dubrovnik, postaje jasna cijena kupovine TUPa - dodaje Vlahušić.

Istaknuo je i kako su jedini troškovi koji rastu Protokol gradonačelnika i plaće koje se isplaćuju iz gradskoga proračuna. Ove dvije stavke čine 30 milijuna kuna u planiranome proračunu pa uz 77 milijuna kamata i glavnice za narednu godinu pokazuju svu neodrživost dosadašnjega upravljanja financijama grada Dubrovnika.

- Proračun grada je najvažniji dokument koji Gradsko vijeće usvaja. Bez novaca nema niti jednoga projekta. Nema plaća zaposlenika, niti socijalnih transfera djeci, mladima, umirovljenicima, siromašnima. Nema kulture, sporta ni zabave. Nema popravka ni izgradnje cesta, a kamoli stadiona i dvorana. Nema protokola i novaca za informiranje. Zato prvo treba zaraditi i napuniti proračun, kako bi ga mogli dijeliti. Dvadeset godina kao gradski vijećnik i gradonačelnik, stalno inzistiram na zarađivanju novaca za proračun. Osmišljavam i provodim projekte koje su Dubrovnik učinile najbogatijim gradom u Hrvatskoj. Gradom koji može živjeti od mudrog upravljanja imovinom grada, te inovativnih financijskih proizvoda i usluga koje prodaje turistima.

Kada smo se okrenuli smanjivanju prihoda od imovine i turista, te proračun punili kreditima i zaduživanjem, vrlo brzo, za samo par godina postali smo najzaduženiji hrvatski grad - poručio je Vlahušić, prenosi DubrovnikNet.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.