3 min. čitanja

Vježbe HRM na pomorskom vojnom poligonu "Žirje"!

Vježbe HRM na pomorskom vojnom poligonu "Žirje"!
Foto: MORH

Vježbe Barakuda 24 i Prstac 24 te ostale vježbe koje provode postrojbe HRM-a uvod su u glavnu vježbu Harpun 24, koja se provodi svake godine u listopadu.

U akvatoriju srednjeg Jadrana, na pomorskom vojnom poligonu “Žirje” te u vojarni “Zečevo”, od 22. do 25. travnja 2024. postrojbe Hrvatske ratne mornarice provodile su godišnje vježbovne aktivnosti.

Riječ je o redovnim obučnim događajima kojima je cilj povećanje operativnih sposobnosti snaga u provedbi misija i zadaća te unaprjeđenje procesa operativnog planiranja. Snage Obalne straže RH i Flote HRM-a provodile su taktičke vježbe s bojevim gađanjem “PRSTAC 24” i “BARAKUDA 24”, dok su se u isto vrijeme odvijale vježbe “BRANCIN 24” i “ZRCALO 24” Pomorske baze Split i Bojne obalnog motrenja i navođenja (bOMiN) HRM-a.

Kroz vježbu Prstac 24 Obalna straža RH provjerava znanja i vještine snaga na moru što uključuje i bojno gađanje iz svih topničkih naoružanja i strojnica te gađanje pješačkim naoružanjem s broda. Uz vježbe taktičkog manevriranja na moru, tegljenja, popune na moru (RAS) i prekrcaja na sumnjivi brod (MIO), uvježbavalo se korištenje opreme za sprječavanje onečišćenja mora te noćno gađanje topničkim naoružanjem.

Vježba Barakuda 24 provodi se s ciljem uvježbavanja Flote HRM-a u procedurama planiranja i provedbe pomorskih operacija s težištem na sadržajima protupovršinskog, protuzračnog, protuminskog, minskog i desantnog ratovanja, zajedničkog manevriranja površinskih snaga te uporabi komunikacijsko-informacijskih sustava.

Uz snage HRM-a sudjelovale su i postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171 i zrakoplovom Pilatus PC-9M te pripadnici satnije Riječnih brodova Hrvatske kopnene vojske i Obavještajne pukovnije.

Foto: MORH

U vježbama na moru sudjelovali su brodovi raketne topovnjače RTOP-11 Kralj Petar Krešimir IV, RTOP-12 Kralj Dmitar Zvonimir i RTOP-21 Šibenik, desantni brodovi minopolagači DBM-81 Cetina i DBM-82 Krka, obalni ophodni brod OOB-31 Omiš, ophodni brodovi OB ŠB-72 Andrija Mohorovičić, OB SB-73 Faust Vrančić, OB-02 Šolta i OB-03 Cavtat, desantni jurišni brodovi DJB 104 i DJB 107 te četiri velike gumene brodice.

Brodsko topništvo gađalo je iz topova kalibra 20, 30, 40 i 57 mm te iz strojnica 12,7 mm. Scenarij vježbe uključuje različite aktivnosti iz područja popune brodova na moru, borbe protiv požara i prodora mora te operacije presretanja, prekrcaja u plovidbi, podvodne protuminske aktivnosti, operacije pomorsko zračnog desanta itd.

Dobro uvježbani

Kapetan korvete Stjepan Giljević, operativni časnik stožera vježbe Prstac 24, rekao je da je glavni cilj uvježbati procedure i postupke u standardnim poslovima Obalne straže, s naglaskom na korištenje nove opreme za suzbijanje iznenadnog onečišćenja mora u koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Smatra da su snage dobro opremljene i uvježbane, te ističe da na vježbi sudjeluju i kadeti završne godine studija Vojnog pomorstva.

Vježbe Barakuda 24 i Prstac 24, te ostale vježbe koje provode postrojbe HRM-a uvod su u glavnu vježbu Harpun 24, koja se provodi svake godine u listopadu s ciljem uvježbavanja procedura planiranja i provedbe pomorskih operacija s težištem na združenom djelovanju u pomorskoj desantnoj operaciji.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.