2 min. čitanja

Višestoljetna tradicija ponovno bi trebala pokrenuti Zlarin

Višestoljetna tradicija ponovno bi trebala pokrenuti Zlarin
Foto: Screenshot / HRT

Hrvatski centar koralja samo što nije otvorio svoja vrata. Cilj je da na otok cijele godine privlači turiste, ali i znanstvenike koji će proučavati koralje i ostale tajne podmorja.

Zlarinjani se tomu posebno vesele jer im je plan razvijati istraživački turizam. To je ideja, a realizacija je vrijedna 3 milijuna eura.

Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika navodi da je to najveća investicija na šibenskim otocima. Projektom su predviđena po tri stalna radna mjesta i dva sezonska.

Za početak, radna mjesta znače - opstanak. I zaštita podmorja je prioritet. Ono će se istraživati, a gosti imati priliku učiti. Za istraživače, osiguran je i smještaj u Centru. Bit će ovo i otočni 'inkubator ideja'.

- Intencija je da bude nekakva mala razvojna agencija otoka, da se u suradnji sa lokalnim stanovništvom kreiraju novi programi, novi projekti koji će doprinijeti razvoju otoka - tvrdi voditeljica Hrvatskog centra koralja Zlarin, Katarina Gregov.

Foto: Screenshot / HRT

Prezentaciju baštine domaći pozdravljaju. Boravak akademske i istraživačke zajednice na otoku tijekom cijele godine osobito ih veseli. Predsjednica MO Zlarin, Sonja Landikušić pozdravlja investiciju.

Spoj prošlosti i sadašnjosti

U 15. stoljeću Zlarinjani su već bili najpoznatiji lovci koralja na Jadranu. Othranili su, kažu, generacije.

- Kada sam ja našao novu poziciju na Lastovu, tu je bilo kao da si ubio vola. Sve crveno, crveno. To su bili borsuni puni koralja - prisjeća se najstariji zlarinski koraljar Ante Beban.

Sve je manje živih svjedoka prošlog vremena. Koje je ovdje 'upakirano' za 21. stoljeće.

Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, Gorana Barišić Bačelić, također je pozdravila nabavku novog istraživakog broda.

- Donosi jedan potpuno novi, svježi, suvremeni sadržaj. Tako je i nabavljen brod odnosno katamaran koji će upravo služiti za buduće istraživačke projekte i za sve one koji će boraviti u Centru koralja u te svrhe - rekla je.

Plan je da trajni spomenik povijesti otoka koralja bude otvoren u drugoj polovini svibnja, piše HRT.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski centar koralja na Zlarinu trebao bi biti gotov do kraja ove godine | | Morski HR
ŠIBENIK - Potpisan je ugovor o javnoj nabavi stalnog postava za Hrvatski centar koralja na Zlarinu. Vrijednost ugovora je 2,9 milijuna kuna bez PDV-a., a rok za izvršenje ugovora je 7 mjeseci.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.