2 min. čitanja

Hrvatski centar koralja na Zlarinu trebao bi biti gotov do kraja ove godine

Hrvatski centar koralja na Zlarinu trebao bi biti gotov do kraja ove godine
Foto: Pixabay/Ilustracija

ŠIBENIK – Potpisan je ugovor o javnoj nabavi stalnog postava za Hrvatski centar koralja na Zlarinu. Vrijednost ugovora je 2,9 milijuna kuna bez PDV-a., a rok za izvršenje ugovora je 7 mjeseci.

Postupak nabave stalnog postava pokrenut je u kolovozu prošle godine, a obuhvaćao je osmišljavanje dizajna stalnog postava, izradu dokumentacije potrebne za implementaciju postava, kao i dobavu, transport i ugradnju svih osmišljenih sadržaja te edukaciju korisnika za rad sa sustavom.

Osim predstavnika Grada Šibenika u pregledu i ocjeni ponuda sudjelovale su stručne osobe iz područja arhitekture, zaštite koralja i muzeologije.

Kriterij odabira bila je ekonomski najpovoljnija ponuda pri čemu se kao financijski kriterij ocjenjivala cijena ponude (40%), a kao nefinancijski kriterij kvaliteta (60%).

– Nabava je relativno dugo trajala jer smo se, kao što je to najčešći slučaj u gradu Šibeniku, odlučili za teži put kako bi dobili što kvalitetnije rješenje. Nadamo se da će ovaj postav ispuniti svoju svrhu jer upravo o  posjetiteljskoj dimenziji i dojmovima koje će gosti sa sobom ponijeti, ovisi oživljavanje Centra. Radi se o postavu za posjetitelje u kojemu je općenito naglašena zaštita prirode, a da pri tom nije ignorirana, već, dapače, uvažena i valorizirana bogata povijest Zlarina, njegovo kulturno nasljeđe i brojni umjetnici porijeklom sa Zlarina, poput Vesne Parun,  ili oni koji su s tim otokom povezani – istaknuo je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Foto: Gojko Vukov Colić

Prema riječima Ivane Katurić, direktorice izabrane splitske tvrtke Urbanex, inovativni stalni postav Hrvatskog centra koralja Zlarin će biti na visokoj europskoj razini.

– Postav je osmišljen na način da reinterpretira povijest otoka, njegovu življenu baštinu odnosa sa koraljem, specifičnog lokaliteta i ljudi, ali istodobno da naglašava jednu posve novu dimenziju klimatskih promjena, situacije u kojoj se trenutačno nalazi, kako koralj tako i Jadransko more u cjelini. Na neki način služi kao inkubator prirodne baštine, rasadnik novih ideja i posve novi tip interpretacijskog centra koji u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama omogućava povratak života na Zlarin, perspektivu cjelogodišnjeg korištenja otoka i perspektivu postava koji izlazi izvan samog objekta, i koji zapravo aktivira više dimenzija samog otoka. To je bila i osnovna misao vodilja prilikom izrade ovog idejnog rješenja – naglasila je.

Projekt „Hrvatski centar koralja Zlarin“ financiran je sredstvima Europske unije u okviru programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Projekt ima za cilj, kroz uspostavu Hrvatskog centra koralja Zlarin, zaštititi bioraznolikost šibenskog arhipelaga s naglaskom na očuvanju zaštićenog područja ekološke mreže Natura 2000 na otoku Drveniku i podizanju svijesti o važnosti zaštite prirode.

S tim u vezi stalni postav i aktivnosti Hrvatskog centra koralja Zlarin interpretirat će važnost zaštite prirode, klimatske promjene i njihove posljedice.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.