5 min. čitanja

VIDEO Zagađenje mora uz uzgajalište snimljeno dronom: “U kući mi smrdi po kavezima!”

VIDEO Zagađenje mora uz uzgajalište snimljeno dronom: “U kući mi smrdi po kavezima!”
Foto: Čitatelji

Na našu adresu prije nekoliko dana su stigle nove snimke, za koje pošiljatelji tvrde da predstavljaju zagađenje mora uz same kaveze uzgajališta Cromarisa u Ravskom kanalu.

– Pranje mriže upravo sad! Pogledajte video i shvatit ćete jedan od načina kako se šporkiva. Ova snimka kaveza di se pere robotom, taj kavez je odvezen na njihovu drugu farmu – kaže nam naš izvor.

– Oni su povećali kapacitet kaveza. Uduplali ga… i od onda je totalno zagađenje, svaku godinu sve gore i gore. Sami su to priznali.  Osim vas, i druge strane nam puno pomažu. Buka se digla na razinu di oni više ne mogu raditi što hoće, u Zadru su izgubili većinu u skupštini, tako da… sve se mijenja. Nadam se na bolje – kazuje nam razočarani građanin koji nam šalje ove snimke i dodaje:

– Ovo mi je poslao čovik koji zivi u mjestu. U KUĆI MU SMRDI , zar to nije žalosno? – pita se i zaključuje da nakon ove snimke, nastale prije nekoliko dana, novih onečišćenja na Ravi nije bilo jer je već danima bura na moru pa onećišćenje ide dalje od otoka.

Foto: Screenshot / Čitatelj

Već smo imali priliku komunicirati s odgovornima u Cromarisu i osim što tvrde da su ponosni vlasnici brojnih certifikata koji potvrđuju njihovu kvalitetu i pozitivan odnos prema okolišu, kazali su nam i da je sve u redu. Između ostalog, tvrde da im je u interesu da more u kojem uzgajamo ribu bude maksimalne čistoće.

Cromaris: “Otklanjamo bilo kakvu povezanost navodnog onečišćenja s našim uzgajalištima”

No kako brojke koje bi potvrdili njihove tvrdnje, unatoč upornom inzistiranju nismo dobili, ponovili smo upit i postavili dva pitanja:

  1. Gdje se javno mogu pronaći svi relevantni podaci kvalitatifnog monitoringa okoliša na referentnim točkama u i oko uzgajališta od trenutka dobivanja ASC certifikata do danas?
  2. Možete li nam poslati i rezultate finalnog elaborata Monitoringa s analizom rezultata dobivenih mjerenjima za ovu lokaciju koju ste trebali izraditi u travnju 2021. godine?

Odgovor iz iz korporativnih komunikacija Adris grupe prenosimo u cijelosti:

Hvala još jednom na upitu i zajedničkoj brizi za očuvanje okoliša. Budući da smo više uputa odgovorili na takve i slične upite, možemo jedino ponoviti sljedeće:

Otklanjamo bilo kakvu povezanost navodnog onečišćenja s našim uzgajalištima, to više što se Cromaris ne samo  drži svih zakonskih odredbi, pa i onih vezanih za očuvanje okoliša, već je certificiran najzahtjevnijim svjetskim certifikatima za očuvanje okoliša kao što su ASC, Friend of the Sea i drugi. Ti certifikati koje izdaju najuglednije europske certifikacijske kuće poput talijanskog DNV-a, švicarskog SGS-a od nas zahtijevaju puno strože ponašanje i ostvarivanje puno boljih ekoloških pokazatelja od onih koji su propisani zakonom.

  • Svako naše uzgajalište ima napravljenu Studiju utjecaja okoliša koja propisuje količine uzgoja koje su dozvoljene na pojedinom području, čega se strogo pridržavamo, te propisuje monitoring svakih 6 mjeseci kojim se ispituje kvaliteta mora i kvaliteta dna po definiranim parametrima – ti parametri se uspoređuju s referentnim točkama i brojčano su definirane granice od kojih ne smiju odstupati jer se u suprotnom gubi pravo uzgoja – svi pokazatelji naših uzgajališta pokazuju poslovanje u skladu s parametrima definiranima u studijama utjecaja okoliša
  • ASC certifikat definira dodatne parametre (kao što su AMBI indeks i Redox potencijal) koji se dodatno moraju zadovoljiti (također se uspoređuju s referentnim točkama izvan uzgajališta) – Cromaris za sva svoja uzgajališta ima ASC certifikat i po tome je jedinstvena tvrtka u svijetu jer to niti jedna druga tvrtka u proizvodnji brancina i orade nije uspjela postići.

Cromarisu je u interesu da more u kojem uzgaja ribu bude maksimalne čistoće,  a to potvrđuju i sve  provedene znanstvene i stručne analize.

Podsjećamo da je inspekcijski nadzor proveden i tijekom ove godine, a imamo i monitoring od 2020, te posljednje uzorkovanje provedeno u jesen 2020., sve u skladu s mjerama SUO-a. Rezultate inspekcijskog nadzora i rezultate monitoringa provedenog na tom uzgajalištu  možete zatražiti od mjerodavnih institucija.

Skrećemo pozornost  da nismo povećavali proizvodnju na uzgajalištu Velo žalo od 2014.

U svojim razvojnim planovima, naravno,  surađivat ćemo s  lokalnom zajednicom, s kojom smo i dosad imali dobru i uspješnu suradnju, odgovor je kojeg potpisuje Kristina Miljavac iz korporativnih komunikacija Adris grupe.

No, kako to u većem dijelu uopće nije ono što smo pitali, jer koncesijsko odobrenje, kao ni navedene certifikate ne bi ni dobili, da nisu radili po uvjetima koje isti propisuju, pitanja smo ponovili.

Foto: Čitatelji
Foto: Čitatelji

Gdje su brojke?

Iz Adris grupe stoga stižu novi odgovori:

Nositelj zahvata dužan je provoditi godišnje monitoringe (praćenje stanja) koje su zahtjev Studije utjecaja na okoliš, odnosno za isto angažirati ovlaštenu tvrtku za provođenje (uzorkovanje/mjerenje i izradu izvještaja).

Rezultati provedenog monitoring za 2020 godinu, izrađen od strane Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, poslani su na sljedeće adrese, prema kojima smo i dužni poslati nakon dobivenog godišnjeg izvješća:

– Zadarska županija; Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

– Zadarska županija; Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

– Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Također napominjemo da je po prijavi za onečišćenje napravljen izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor 17.03.2021. na samoj lokaciji, te zaključci istog su:

– da nadzorom nisu uočena onečišćenja

– da u trenutku nadzora nije još uvijek bio kompletiran izvještaj za 2020. godinu, te da se odmah po dobivanju isti pošalje prema gore navedenim institucijama.

– predočeni su međutim rezultati mjerenja

– jedina nepravilnosti koja je utvrđena nadzorom je ta da je izvješće za 2019. godinu  bilo izrađeno, no nije bilo poslano prema gore navedenim institucijama, za što je dan rok od osam dana.  Zapisnikom pak od 18.03.2021. konstatirano je da smo to izvršili prije zadanog roka.

Vezano uz  vaš upit o ASC-u, skrećemo pozornost da se rezultati  mogu naći na web stranicama ASC-a, odgovaraju iz Adris grupe na naš upit.

Nastavlja se…

Foto: Čitatelji

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

OD KUD ZAGAĐENJE U RAVSKOM KANALU? Inspekcije i uzgajalište tvrde jedno, građani i snimke nešto sasvim drugo…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.