2 min. čitanja

VIDEO Vandali oštetili najpoznatiju prirodnu atrakciju na obali Sicilije

VIDEO Vandali oštetili najpoznatiju prirodnu atrakciju na obali Sicilije
Foto: Screenshot/Youtube

Jedno od najpopularnijih turističkih mjesta na Siciliji našlo se na udaru nepoznatih vandala, koji su u noći sa 7. na 8. siječnja najpoznatiju bijelu liticu u Italiji – Scala dei Turchi, posuli crvenim prahom, odnosno željeznim oksidom. Zahvaljujući brojnim volonterima stijene su očišćene, a pokrenuta je i istraga.

Scala dei Turchi ili Turske stepenice jedno je od najposjećenijih mjesta u Italiji, koje je zbog bijelih stijena oblikovanih poput stepenica koje izviru iz Sredozemnog mora, odavno trebalo biti pod zaštitom UNESCO-a. Iako je 2019. godine podnesena kandidatura UNESCO-u da se ovo mjesto zaštiti na svjetskoj razini, cijela priča je stopirana 2020. godine zbog istrage oko višegodišnjih pritužbi lokalnog stanovništva na lošu zaštitu ove prirodne atrakcije.

Foto: Screenshot/Youtube

Sreća u nesreći je što se crveni prah željeznog oksida, kojim su vandalizirane litice, lako uklanja pa su brojni volonteri do kraja subote, kada je otkriveno oštećenje, uklonili boju sa stijena. Policija pregledava snime s video nadzora, a istražuju se i trgovine u kojima je nedavno mogao biti kupljen crveni prah.

Poznata litica od bijelog lapora nalazi se u blizini grada Porto Empedocle u regiji Agrigento, a ime je dobila po saracenskim gusarima koji su u prošlosti na ovom mjestu pronalazili zaštitu od oluja. No utjecaj višestoljetne erozije i navala turista od kojih su mnogi uzeli komade mekanog bijelog vapnenca, ostavili su trag na ovoj prirodnoj atrakciji, piše The Guardian.

Uz ovu lokaciju veže se i višegodišnji spor između lokalnih vlasti i izvjesnog Ferdinanda Sciabbarà, koji tvrdi da je vlasnik dijela obale na temelju dokumenta i navodne oporuke iz 19. stoljeća. Sciabbarà je već bio pod istragom zbog prisvajanja državnog zemljišta, ali drugih prekršaja povezanih s očuvanjem zaštićenih lokaliteta. Prošlo ljeto kažnjen je s iznosom od 9100 eura, no vraćen mu je dio zemljišta oko litica.

Foto: Scala dei Turchi/Pixabay

Talijanski mediji prenose kako je Sciabbarà spreman prodati svoj dio zemljišta lokalnim vlastima, ali pod uvjetom da ovo područje postane zaštićeni rezervat prirode.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.