1 min. čitanja

Najmanje 30 ugroženih morskih kornjača pronađeno izbodeno

Najmanje 30 ugroženih morskih kornjača pronađeno izbodeno
Foto: Pixabay/Ilustracija

Najmanje 30 ugroženih zelenih morskih kornjača, pronađeno je u četvrtak s ubodnim ranama po vratu, u blizini udaljenog japanskog otoka Kumejima u južnoj prefekturi Okinawa.

– Policija je počela istraživati ​​slučaj nakon što su morske kornjače pronađene tijekom oseke još prošli petak – rekao je policijski dužnosnik iz policijske postaje Naha na Okinawi.

Neke od kornjača su jako krvarile i jedva su disale. Imale su rane na vratovima, uzrokovane nečim nalik oštrici, piše CNN.

Dodao je da se trenutno ne zna gdje su kornjače, a moguće je da ih je odnijela plima. Policija nastavlja s istragom i ispituje svjedoke.

– Područje na kojem su morske kornjače pronađene njihovo je prirodno stanište i prekriveno je morskom travom kojom se morske kornjače hrane – rekao je Yoshi Tsukakoshi, glasnogovornik muzeja morskih kornjača Kumejima.

Dodao je da se morske kornjače zapetljaju u mreže koje postavljaju lokalni ribari te da se mogu smatrati “smetnjom” jer trgaju mreže.

– Neki ribari misle da kornjače pojedu svu morsku travu prije nego što naraste i da to sprječava ribe da se mrijeste u tom području – objašnjava Tsukakoshi.

Sve vrste morskih kornjača smatraju se ugroženima i nalaze se na crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN). Zaštićeni su diljem svijeta, prema Svjetskom fondu za prirodu, međunarodnoj nevladinoj organizaciji. Ali dolaze pod sve veću prijetnju čimbenika kao što su obalni razvoj, prekomjerni ribolov i usputni ulov — kada se kornjače nenamjerno uhvate tijekom ribolova drugih vrsta.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.