1 min. čitanja

VIDEO Simpatični mali robot spužvicom očistio objektiv podmorske kamere u Šibeniku

VIDEO Simpatični mali robot spužvicom očistio objektiv podmorske kamere u Šibeniku
Foto: Youtube / Screenshot / Šibenik meteo

ŠIBENIK – Podmorska kamera na Martinskoj u Šibeniku, koja već nekoliko godina emitira uživo i već je imala poprilično uspjeha, “hvatajući” atraktivan živi svijet, od kojeg su neke životinje bile i pravi manekeni, treba i svoje redovno održavanje. Nekad bi se to radilo ručno, a danas – malenim robotom.

Na mali podmorski dron u vlasništvu Instituta Ruđer Bošković, pričvršćena je spužvica kojom je robot očistio objektiv kamere od nakupljenih algi.

– Do sad je staklo podmorske kamere čistio ronioc IRB-a, a zimi unatoč odijelu, ronjenje je bilo pravi mali poduhvat i to pogotovo zato šta boćata voda kod Šibenika je i za nekoliko stupnjeva hladnija nego primjerice more. U sklopu svojih projektnih aktivnosti IRB je nabavio podvodni dron kojeg su vješto iskoristili u svrhu čišćenja podvodne kamere tako da će u budućnosti biti bitno manje potrebe za ronjenjem – kazao nam je Darko Begić iz udruge Šibenik meteo, koja je i autor projekta podmorske kamere i njenog prijenosa uživo.

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

E, sad kad je kamera očišćena, želite li imati privatni akvarij, a nemate volje, vremena ni novca za taj skupi sport? Jednostavno kliknite na program kamere postavljene na dno mora u kanalu Svetog Ante kod Šibenika, uvećajte sliku i uživajte!

Šibenik meteo je još 2016. godine pokrenuo je zanimljiv projekt s podmorskom kamerom gdje u realnom vremenu možete pratiti što se zbiva na dnu mora. Ideja koja odiše entuzijazmom zaživjela je do te mjere da je nakon pokretanja 2016. godine bila najgledanija na popularnom web-cam servisu EarthCam, specijaliziranom za prijenose uživo iz svih krajeva svijeta. Na ovom donjem videu možete uživo pratiti što se zbiva na morskom dnu…

Niže se možete podsjetiti na neke od najatraktivnijih epizoda, za koje smo sigurni da će ih itekako biti još…

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Orada napala muzgavca pred objektivom kamere
VIDEO Podmorska kamera snimila grabežljivce gofove u lovu
ŠIBENIK Glavata želva pred kamerom pozirala 5 minuta
Podmorska kamera u Šibeniku uhvatila zanimljivog gosta
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.