1 min. čitanja

VIDEO Podmorska kamera snimila grabežljivce gofove u lovu

ŠIBENIK – Podmorska kamera na Martinskoj u Šibeniku snimila je do sad niz zanimljivih stanovnika Jadrana. Opuštajuća zanimacija za sve željne virtualnog ulova dostupna je 24 sata dnevno, a ovaj put u kadar je uletilo jato gofova.

U narodnom nazivu, gof je još orhan ili felun. Zdepastog je oblika, ovalno spljošten. Boje je bijele sa trbušne strane, a sivkastožute sa leđne. Može narasti do 80 kg u težinu i do 200 cm u dužinu. Može ga se naći na cijelom obalnom pojasu od 0 – 400 metara dubine. Hrani se sa živim plijenom, ribama i glavonošcima. Razmnožava se početkom ljeta. Ulovljeno je nekoliko gofova od 100 kg ali svi u Atlantiku.

Feluni se skupljaju u veća jata te žive i love zajedno. U prvoj godini života felun teži oko 1 kg, te se drži bliže obali u potrazi za sitnim ribama, glavonošcima, kozicama. U naredne dvije godine prelazi iz feluna u gofa, mijenjajući boju, te sa tri godine teži već 5 kg.

Odrasli primjerci žive kao samci ili u manjim skupinama. Usta drži stalno otvorena, a u njima nema zuba već hrapavo nazubljene čeljusti kojima hvata hranu. Hrana su mu prvenstveno druge ribe, ali jede i rakove i glavonošce. Mrijesti se sredinom proljeća, a spolno sazrijeva oko treće godine života. Gof živi na dubinama do 360 m, a starosni vijek mu je do 15 godina.

Vrlo je cijenjena riba za prehranu, njegovo meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti. Svrstan je u visokokvalitetnu ribu, a najcjenjeniji i najukusniji dio gofa je dio tijela iza glave, odnosno poviše trbuha.

Želite li vidjeti ove vrsne grabežljivce u lovu, pogledajte ovaj odličan video.

PROČITAJTE JOŠ: Je li gof plava ili bijela riba?

Podmorsku kameru uživo možete pratiti OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.