3 min. čitanja

VIDEO Pronašli dokaz da je još prije 6000 godina morski pas bio na jelovniku

VIDEO Pronašli dokaz da je još prije 6000 godina morski pas bio na jelovniku
Foto: Screenshot / YouTube

ASHKELON - Drevna bakrena udica najstarija je ikada otkrivena u Izraelu, a dizajnirana je za lov na goleme morske pse uz izraelsku obalu prije nekih 6000 godina.

Rijetka bakrena udica pronađena je blizu Ashkelona, grada u južnom Izraelu, udaljenog 4 kilometra od mora. Dokazi o naseljenosti ovoga područja datiraju još iz razdoblja neolitika, oko 6000 godina prije naše ere.

Udica predstavlja jednu od prvih takve vrste izrađene u ovoj regiji, a njezino otkriće potvrđuje da je na području današnjeg Izraela "meso morskog psa najvjerojatnije bilo na jelovniku" prije otprilike 6000 godina, prenosi Ancient Origins.

Udica je dugačka oko 6 i pol, a široka oko 4 centimetra te je bila dovoljno jaka za ulov velike tune i morskog psa dužine između 2 i 3 metra. Arheolozi smatraju da se radi o jedinstvenom otkriću jer su gotovo sve druge udice iz tog razdoblja puno manje i izrađene od kostiju malih životinja.

Međutim, prema Live Scienceu, najstarije ribarske udice ikad otkrivene pronađene su 2005. u jugoistočnoj Aziji u otočnoj državi Istočni Timor. Korištene su za lov dubokomorske tune, a izrađene su prije nevjerojatnih 42.000 godina.

Veliki značaj morskog psa za drevne obalne zajednice

Prethodni arheološki dokazi prikupljeni s obalnih izraelskih nalazišta upućuju na to da su morski psi lovljeni zbog mesa, kože i drugih vrijednosti. Prikazi morskih pasa mogu se pronaći u drevnoj umjetnosti i artefaktima, uključujući keramiku i mozaike, koji sugeriraju da je ova životinja bila značajan dio kulturnog i umjetničkog nasljeđa drevnih obalnih zajednica.

Foto: Unsplash

U prilog ovoj tvrdnji ide i to što su zubi morskog psa, koji su korišteni za ukrašavanje pokojnika, pronađeni u grobovima u drevnom gradu Ashkelonu. U jednom slučaju, arheolozi su otkrili grobnicu iz 5. stoljeća prije naše ere u kojoj je tijelo mlade žene bilo ukrašeno ogrlicom od zuba ovog predatora.

Arheolozi su dokaze o lovu na morske pse, koji uključuju udice i utege za mreže, također pronašli na obalnim izraelskim nalazištima Tel Dor i Caesarea. Prisutnost zuba morskog psa i opreme za ribolov na ovim lokacijama potvrđuju da su ove ribe bile važan dio morskog ekosustava u cijeloj regiji.

Arheološki zapisi pokazuju da su drevni stanovnici Tel Dora i Cezareje bili snažno povezani s morem te da su se uvelike oslanjali na njegove resurse za svoj život i kulturu. Upravo kao i ova udica za morskog psa otkrivena u Ashkelonu koja pruža dokaze o lovu na veliku ribu tijekom bakrenog doba.

Međutim, najstariji poznati dokazi o lovu na morske pse na Bliskom istoku otkriveni su u oazi Azraq u Jordanu. Naime, ovdje se nalazi mezolitska pećinska slika s prikazom lovca koji kopljem cilja morskog psa, a datirana je u period od oko 10.000 - 5.000 godina prije naše ere.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kod Pule snimljena rijetka golema psina - Stručnjaci: ”Životinja je bezopasna!”
Jutros, u 7.25 ujutro, u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, dr.sc. Danijela Mioković opazila je jednu vrstu bezopasnog morskog psa, golemu psinu (Cetorhinus maximus). Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.