1 min. čitanja

VIDEO Kod Pule snimljena rijetka golema psina - Stručnjaci: "Životinja je bezopasna!"

VIDEO Kod Pule snimljena rijetka golema psina - Stručnjaci: "Životinja je bezopasna!"
Foto: Wikimedia / Ilustracija

PULA - Jutros, u 7.25 ujutro, u pulskom akvatoriju na Valovinama kraj Galebovih stijena, dr.sc. Danijela Mioković opazila je jednu vrstu bezopasnog morskog psa, golemu psinu (Cetorhinus maximus).

Golema psina rijetka je, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu koji općenito ima ciklonalnu cirkulaciju te periodički dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana.

Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus.  

Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa.

Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonomGolema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju - pojašnjavaju iz Aquariuma u Puli.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.