3 min. čitanja

VIDEO Parobrod iz 19. stoljeća postao otok

VIDEO Parobrod iz 19. stoljeća postao otok
Foto: Screenshot / YouTube

MAGNETIC ISLAND - Sto godina stara olupina postala je dio šume mangrova otoka i danas je dom raznim biljkama i pticama te jedna od neobičnijih atrakcija u Australiji.

Ovaj se parni brod zapalio i nasukao na obalama Australije 1912. Olupine i mangrove stvorile su neku vrstu umjetnog grebena koji je dom lokalnom morskom i kopnenom životu.

Magnetic Island otok je koji se nalazi uz sjeveroistočnu obalu Australije. Veći dio ovog tropskog otoka nacionalni je park s poznatim rezervatom za ptice, ondje živi i 800 koala koje uživaju pažnju turista, a također je dobra početna točka za istraživanje Velikog koraljnog grebena.

No ovaj je otok poznat i po tome što se uz njegove obale nalazi više od 20 olupina brodova. Danas postoji 'staza olupina' koja posjetitelje vodi na povijesni obilazak bogatog krajolika. Najposebnija od svih je olupina parobroda City of Adelaide koja je postala - otok.

City of Adelaide bio je putnički parobrod porinut 1863. u Glasgowu u Škotskoj. 1902. pretvoren je u brod za skladištenje ugljena, a deset godina kasnije na brodu je izbio požar koji je ugašen tek nakon dva dana.

Potom ga je 1915. kupio prvi Europljanin koji je doselio na otok, George Butler, te ga je htio preurediti u hotel ili od njega napraviti lukobran u zaljevu Picnic Bay. Međutim, City of Adelaide nisu uspjeli dotegliti od Townsvillea do Picnic Baya, već se putem nasukao u zaljevu Cockle.

Od nasukavanja 1916. do Drugog svjetskog rata, olupina je saživjela sa zaljevom i mještanima koji bi na nju odlazili u berbu kamenica, a turisti su je koristili kao kabinu za presvlačenje.

Tijekom Drugog svjetskog rata koristili su je kao metu piloti bombardera Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva. Četiri su osobe poginule u nesreći pri obuci kada je jedan od zrakoplova udario u jarbol plovila.

No to još nije bio kraj nedaćama broda koji odavno nije plovio. Ciklon koji je pogodio Autraliju 1971. također je nanio veliku štetu olupini zbog čega se trup djelomično urušio.

Ljudima brod City of Adelaide odavno više nije bio zanimljiv, ali jest mangrovama. Zato se danas sve teže uočava - naime, olupina se stopila s okolinom. Zeleni šumarak koji je preuzeo ovaj brod danas je dom raznim biljkama i pticama te je sigurno jedna od neobičnijih atrakcija u Australiji.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod iz Drugog svjetskog rata pretvara se u greben pun života
Osmogodišnje istraživanje poznate olupine broda SS Thistlegorm otkrilo je da ju je morski život pretvorio u umjetni greben u kojem su deseci različitih vrsta napravili svoj dom. Istraživači sa Sveučilišta u Bologni u Italiji angažirali su pomoć ronilaca volontera kako bi popisali organizme…
U olupini broda otkriveni dobro očuvani začini stari 500 godina
U olupini kraljevskog broda koji je prije više od pet stoljeća potonuo u Baltičkom moru, otkriveni su dobro očuvani začini - od šafrana do papra i đumbira. Olupina broda koji je potonuo vjerojatno nakon požara, bio je vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, a leži na morskome
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.