2 min. čitanja

U olupini broda otkriveni dobro očuvani začini stari 500 godina

U olupini broda otkriveni dobro očuvani začini stari 500 godina
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - U olupini kraljevskog broda koji je prije više od pet stoljeća potonuo u Baltičkom moru, otkriveni su dobro očuvani začini - od šafrana do papra i đumbira.

Olupina broda koji je potonuo vjerojatno nakon požara, bio je vlasništvo kralja Hansa od Danske i Norveške, a leži na morskome dnu od 1495. Otkrivena je 60-ih godina prošloga stoljeća, no istraživanja se provode zadnjih nekoliko godina.

Prije su na površinu izvučeni veći predmeti, primjerice pramčana ukrasna glava, a u novijim istraživanjima pronađeni su začini zakopani u sedimentima. Začini su u to vrijeme bili statusni simbol. Naime, samo su si bogati ljudi mogli priuštiti dodatke jelu poput šafrana ili klinčića.

Začini su dobro očuvani zahvaljujući niskoj razini kisika, malom postotku slanosti i niskoj temperaturi Baltičkog mora, no znanstvenike svejedno iznenađuje razina očuvanosti pronađenog, piše Reuters.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

SENZACIONALNO OTKRIĆE Pronađena olupina u savršenom stanju, stara najmanje 300 godina
Danska ekspedicija na dnu Baltičkog mora pronašla je gotovo potpuno netaknute stare brodske olupine. Stručnjaci Pomorskoga ratnog muzeja u Thyborønu procijenili su starost ovih brodova na više od 300 godina. Stručni tim iz Muzeja rata Zapadnog Jutlandskog mora upravo se vratio s ekspedicije u Balti…
VIDEO Otkrivena olupina s blagom u vrijednosti od nevjerojatnih 17 milijardi dolara! | | Morski HR
Blago vrijedno 20 milijardi dolara u zlatu, srebru i smaragdima u olupini potonule španjolske galije pronađeno je u kolumbijskim teritorijalnim vodama Dvije dosad nepoznate olupine pronađene su u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.