2 min. čitanja

Brod iz Drugog svjetskog rata pretvara se u greben pun života

Brod iz Drugog svjetskog rata pretvara se u greben pun života
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Osmogodišnje istraživanje poznate olupine broda SS Thistlegorm otkrilo je da ju je morski život pretvorio u umjetni greben u kojem su deseci različitih vrsta napravili svoj dom.

Istraživači sa Sveučilišta u Bologni u Italiji angažirali su pomoć ronilaca volontera kako bi popisali organizme koji nastanjuju poznatu olupinu, prenosi Science Alert.

Tim koji stoji iza ovog rada kaže da što više znamo o umjetnim grebenima kao što je ovaj, to bolje možemo zaštititi prirodne koraljne grebene. Moguće je da se i umjetni i prirodni grebeni mogu iskoristiti za jačanje morske biološke raznolikosti u budućnosti, smatraju.

- SS Thistlegorm uvjerljiv je primjer kako umjetni koraljni grebeni mogu održati dobro uspostavljenu strukturu zajednice sličnu onima svojih prirodnih pandana - pišu istraživači u svom radu.

Ovo nipošto nije jedina olupina broda koju su preuzela morska bića, a ono što je važno je da umjetni grebeni obično odražavaju velike prirodne grebene u blizini kojih se nalaze. To je svakako slučaj s olupinom broda SS Thistlegorm u sjevernom Crvenom moru, kažu istraživači.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Snimke Titanika pokazuju da je najpoznatija olupina u sve lošijem stanju
Snimljeni prizori su zadivljujući, ali prikazuju također da čuveni brod napadaju jake struje, korozija i bakterije te da je u njega uselio morski svijet. OceanGate Expeditions, tvrtka za ronilačke izlete, objavila je najnoviju snimku legendarnog Titanika u trajanju od 20 minuta, prenosi Po…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.