1 min. čitanja

VIDEO New York gradi pet metara visok zid – Trebao bi ih štititi od plima i poplava

VIDEO New York gradi pet metara visok zid – Trebao bi ih štititi od plima i poplava
Foto: Pixabay/Ilustracija

NEW YORK – Nakon što ga posljednjih godina pogađaju sve snažnije oluje s velikom količinom oborina koje gradska infrastruktura sve teže podnosi, vlasti New Yorka odlučile su uložiti ogromna sredstva u izgradnju zida koji bi najveći američki grad u budućnosti trebao štititi od poplava.

Milijardu i 400 milijuna dolara stoji investicija koja bi najosjetljiviji dio New Yorka trebala opasati zidovima i sustavom brana koje bi trebale osigurati ulice od razornih poplava i sve češćih plima. Superoluja Sandy 2012. bila je okidač za početak realizacije projekta koji bi trebao zaštititi istočnu obalu odnosno područje Donjeg Manhattana koje se proteže u duljini od 4 kilometra. Sandy je iza sebe ostavila 44 mrtva Njujorčana te gotovo 20 milijardi dolara štete.

Ovogodišnji uragan Ida dolio je ulje na vatru i ubrzao realizaciju ovog, za mnoge, spasonosnog projekta. Zid bi trebao biti visok oko 5 metara te brane koje će spriječavati prodor vode u Donji Manhattan, inače najgušće naseljeni dio SAD-a.

Dio zida već je izgrađen na području gdje su East River i stambeni objekti najuži. Tamo gdje teren bude dopuštao u planu je izgradnja brežuljkastog parka koji bi služio kao prirodni štit, a još bolja vijest je da će grad zasaditi 1800 stabala – gotovo dvostruko više od broja koje je uništila gradnja. Zasad je zasađeno 500 novih stabala.

Uz to, planira se i novi sustav odvodnje koji bi trebao rasteretiti postojeći kanalizacijski sustav te nova trafostanica kojom bi se spriječio višednevni gubitak struje, poput onoga za vrijeme oluje Sandy.

Projekt bi trebao biti dovršen do 2026. godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.