2 min. čitanja

VIDEO Na plaži pokraj Atene nasukao se kit – Pretpostavlja se da ga je ozlijedio brodski propeler

VIDEO Na plaži pokraj Atene nasukao se kit – Pretpostavlja se da ga je ozlijedio brodski propeler
Foto: Screenshot/Twitter/Reuters

Opsežna akcija spašavanja kita izvedena je u petak na jednoj od plaža na atenskoj rivijeri. Kljunasti kit dug 3,5 metra nasukao se na obalu, s vidljivom ozljedom na glavi. Riječ je o ugroženoj vrsti morskog sisavca, koji uglavnom obitava u velikim dubinama, izbjegavajući kontakte s ljudima.

Obalna straža, veterinari, volonteri i ekološke skupine spustili su se u petak na jednu od atenskih plaža kako bi pomogli kljunastom kitu koji se, iz zasad nepoznatog razloga, približio obali u blizini predgrađa Palaio Faliro, plutajući na dubini od oko tri metra.

Foto: Hrvoje Braco Žaja

Prema grčkoj nevladinoj organizaciji Arion, koja pruža prvu pomoć nasukanim kitovima i dupinima, kit se pojavio dan ranije u drugom obalnom području rivijere, a kako je izgledao neozlijeđen volonteri su mu pomogli da otpliva do otvorenog mora. No životinja se dan kasnije vratila i nasukala u Palaio Faliru, a tada je uočena i vidljiva ozljeda na njegovom kljunu.

Kljunasti kitovi spadaju u ugrožene vrste, a poznati su kao dobri ronioci jer mogu doseći dubine i do 3 000 metara. Žive i razmnožavaju se u grčkim morima, a rijetko kad dođu do plitkog mora. Stručnjaci iz organizacije Arion kažu kako je riječ o vrlo plahoj životinji koja ne prilazi ljudima.

Nažalost, brodove ne mogu izbjeći pa najčešće stradaju od brodskih propelera. Na grčku obalu godišnje se nasuka između 10-15 kljunastih kitova. Prema nekim teorijama kitovi ne mogu na vrijeme izbjeći sudar uslijed podvodne buke koju plovila stvaraju zbog čega postanu dezorijentirani.

Neke brodarske kompanije, poput MSC-a, odlučile su prilagoditi svoje rute kako bi izbjegli područja u Mediteranu gdje obitavaju kitovi i tako smanjili mogućnost sudara s njima.

https://twitter.com/aniket_anikett/status/1388890995245256707?s=20&t=VkbYT8e6WIJag4qiXd_scw

Rijetki su kitovi koji ostanu živi nakon što dožive bliski susret s brodskim propelerom. Neki od njih dobili su kultni status, poput Blade Runnera, ženke grbavog kita koja obitava u vodama oko Australije, gdje je 2001. godine i zaradila duboke ožiljke koji su dan danas podsjetnik na svakodnevni rizik s kojim se ove veličanstvene životinje suočavaju.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Orka zaglavila među stijenama, a ovi ljudi su mu odmah priskočili u pomoć
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.