3 min. čitanja

Brodarski gigant mijenja pomorsku rutu radi zaštite kitova

Brodarski gigant mijenja pomorsku rutu radi zaštite kitova
Foto: Pixabay/Ilustracija

MSC je prva velika brodarska kompanija koja je odlučila preusmjeriti sve svoje brodove zapadnije od grčke obale kako bi smanjila rizik od sudara s ugroženim kitovima ulješurama u Sredozemnom moru.

Ovu odluku MSC je objavio na svojoj web stranici nedugo nakon što su obavili konzultacije s četiri velike ekološke nevladine organizacije, koje upozoravaju da rute u Sredozemnom moru kojima plove veliki brodovi ugrožavaju ono malo preostalih jedinki kitova ulješura kojih je, prema posljednjim podacima, u Mediteranu ostalo jedva 300-njak.

Foto: Ionian dolphin project

Podaci su to do kojih je došao Pelagosov institut za istraživanje kitova, koji od 1998. godine pomno prati populaciju ulješura u istočnom Sredozemlju.

Kitovi stradavaju od brodskih propelera

Istraživanje je pokazalo da kitovi ulješure u Sredozemlju uglavnom borave na području Helenske brazde, jugozapadno od Peloponeza i Krete, a to je ujedno i jedino područje na Mediteranu gdje su uočene skupine ovih kitova. Nažalost, to je i jedna od najprometnijih brodskih ruta na Mediteranu.

– Kao globalni lider u kontejnerskom transportu i logistici dužni smo djelovati kako bi očuvali more i život u njemu. Suradnja s partnerima iz nevladinih organizacija ključna je za razumijevanje i poduzimanje mjera za zaštitu ugroženih kitova ulješura duž grčke obale – poručila je Stefania Lallai, potpredsjednica odjela za održivost u MSC Mediterranean Shipping Company.

Foto: Pixabay/Ilustracija

No kitovi pronađeni na obali s posjekotinama od brodskog propelera samo su vrh ledenog brijega, poručuju znanstvenici.

– Do 20 puta više ih umire na moru. Također posljednjih godina bilježimo pad populacije ovih kitova, što je vrlo zabrinjavajuće. Bojimo se da će bez hitne intervencije i ostalih brodarskih kompanija to u konačnici rezultirati potpunim izumiranjem populacije ovih životinja u Sredozemlju – upozorava dr. Alexandros Frantzis, znanstveni ravnatelj Instituta za istraživanje kitova Pelagos.

Pozivaju brodare da izbjegavaju Helensku brazdu

Kod više od polovice ulješura pronađenih na grčkoj obali uočene su teške ozljede od brodskog propelera.  Kažu da je to najveći udio smrtnih slučajeva uzrokovanih udarima brodova koji je poznat za bilo koju populaciju kitova u svijetu. Većina sudara je fatalna, no neki kitovi i prežive s trajnim ožiljcima od propelera. U mnogim slučajevima, pomorci na velikim brodovima nisu svjesni da su udarili kita.

Grčko ministarstvo obrane je ranije ove godine putem Helenskog hidrografskog ureda izdalo službenu obavijest pomorcima o prisutnosti ulješura u Helenskom rovu, pozivajući ih da pripaze i pokušaju izbjeći sudar s kitovima.

Na Crvenom popisu ugroženih vrsta

Kitovi ulješure (Physeter macrocephalus), dobro poznati iz legendarne priče Moby Dick, pripadaju skupini zubatih kitova i mogu roniti do oko 2000 metara dubine. Mužjaci narastu do oko 16 metara duljine (neke jedinke čak i do 20 metara), a mogu težiti i više od 40 tona.

Izvan Sredozemnog mora, kitovi ulješure navedeni su kao ‘ranjiva skupina životinja’, ali zbog svoje male veličine i geografske izoliranosti, mediteranska populacija stavljena je na IUCN Crveni popis ugroženih vrsta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.