2 min. čitanja

VIDEO Jeste li već probali jagode uzgojene u moru?

VIDEO Jeste li već probali jagode uzgojene u moru?
Foto: Nemo’s Garden

Na obali Sredozemnog mora, između San Rema i Genove, prije 9 godina pokrenut je još uvijek jedinstveni projekt naziva Nemo’s Garden. Na svega 6 metara dubine i nekoliko desetaka metara od obale smjestio se podmorski vrt u kojem se uzgaja razno voće i povrće.

Revolucionarne ideje uglavnom se rode sasvim spontano, a jedna takva ideja pala je na pamet u ljeto 2012. vlasniku tvrtke za ronilačku opremu Sergiu Gamberiniju, dok je s prijateljima šetao i čavrljao na talijanskoj rivijeri. Priča je odjednom krenula u smjeru vrtlarstva.

Foto: Nemo’s Garden

Sergio se zapitao bi li bilo moguće stvoriti savršene uvjete za uzgoj bosiljka, osnovnog sastojka pesta, omiljenog talijanskog umaka, a da ima dovoljno topline, sunca, drenirano tlo i stalnu, stabilnu temperaturu? Pogled mu je pao na more i tada je sinula ideja – zašto ne pokušati uzgojiti bosiljak u moru, ispod površine?

Ideja uopće nije bila neostvariva pa je Sergio uz pomoć svog tima iz tvrtke Ocean Reef Group krenuo s potapanjem prozirnih biosfera napunjenih zrakom na dubinu od 6 metara. Projekt je ubrzo razvio ambiciju stvaranja alternativnih sustava poljoprivrede osobito u onim područjima svijeta gdje okolišni, ekonomski ili morfološki uvjeti otežavaju uzgoj hrane.

Foto: Nemo’s Garden

Nemo’s Garden je samoodrživi sustav koji energiju dobiva od sunca, a pitku vodu osigurava desalinizacijom morske vode. Mikroklima unutar prozirnih sfera optimalna je za uzgoj bilja, a za razliku od konvencionalnih staklenika, ovima ne treba dodatni izvor energije.

Ova podvodna farma gotovo da nema interakciju s podmorskim ekosustavom, što znači da ne ostavlja nikakav štetan utjecaj na morski okoliš. Sastoji se od šest podvodnih staklenika uz obalu Nolija u Italiji, a osim bosiljka u njima rastu i različite vrste salata, rajčice, tikvice, grah, grašak, gljive i jagode.

Podvodna farma stradala je u velikoj oluji koja je pogodila tamošnju obalu Italije 2019. godine, no staklenici su u međuvremenu obnovljeni te je u njima ponovno počeo uzgoj voća i povrća.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.