1 min. čitanja

VIDEO Ispod leda Antarktike NASA testira robot za Jupiterov mjesec

NASA-in istraživački tim proveo je tri tjedna u australskoj istraživačkoj postaji Casey na Antarktiku, testirajući robota dizajniranog za istraživanje Jupiterovog mjeseca Europa.

Mehaničke sposobnosti robota testirane su s donje strane morskog leda, čijom se površinom kotrljao, a njegova izdržljivost je testirana tako što je 48 sati visio ispod ledene površine. Naposljetku su, kao rezultat testova robotu dodani dodatni kotač i potisnici. Robot ima dva neovisna kotača za manevar pod ledom i paket znanstvenih instrumenata za uzimanje uzoraka ledene vode, prikupljanja podataka o otopljenom kisiku, vodljivosti, temperaturi i dubini.

NASA se priprema za putovanje na Jupiter u sljedećem desetljeću kako bi bolje razumjela planet i istražila jedan od njegovih satelita, mjesec Europu.

Znanstvenici se nadaju da će buduća verzija robota biti na misiji istraživanja slanog oceana Europe i potencijalno pronaći život ispod njegove ledene kore debele 10 kilometara. Izazov na Europi bit će bušenje kroz koru debelu između 10 i 20 kilometara prije nego što rover dospije do vodene površine.

– Mi doista ne znamo kako to riješiti. Vjerojatno ćemo morati izbaciti naboje za prijenos na svakih 100 metara da bi prenijeli signale od rovera do površinske bazne stanice, prije nego što se informacije putem satelita usmjere na Zemlju – kaže inženjer NASA-inog laboratorija za mlazni pogon dr. Andy Klesh.

Robot je već testiran na Arktiku i Aljasci, a ovo mu je bilo prvo ispitivanje na Antarktiku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.