1 min. čitanja

VIDEO Kineski znanstvenici razvili ribu robota koja proždire plastiku

VIDEO Kineski znanstvenici razvili ribu robota koja proždire plastiku
Foto: Screenshot/Youtube

Roboti koji “jedu” mikroplastiku mogli bi jednog dana pomoći u čišćenju svjetskih zagađenih oceana, a upravo su takvog jednog robota razvili kineski znanstvenici sa Sveučilišta Sichuan na jugozapadu Kine.

Mekani na dodir i veliki samo 1,3 centimetra, ovi roboti već usisavaju mikroplastiku u plitkoj vodi. Cilj je omogućiti prikupljanje mikroplastike u dubljim vodama i pružiti informacija za analizu onečišćenja mora u stvarnom vremenu, piše Reuters.

– Razvili smo laganog minijaturnog robota koji se može koristiti na mnoge načine, na primjer u biomedicinskim istraživanjima ili u opasnim operacijama. Tako maleni robot može se lokalizirati na dio vašeg tijela i tako pomoći u eliminiranju određene bolesti – izjavio je Wang Yuyan, jedan od istraživača koji je razvio robota.

Riba robot crne je boje i funkcionira vrlo jednostavno. Obasjava je svjetlo koje joj pomaže da maše perajama i da migolji tijelom. Znanstvenici mogu kontrolirati ribu pomoću svjetla kako bi izbjegli da se zabije u druge ribe ili brodove. Nije problem niti ako netko slučajno proguta ribu robota jer je lako probavljiva budući da je napravljena od poliuretana, koji je također biokompatibilan, uvjeravaju kineski znanstvenici.

Riba je sposobna apsorbirati zagađivače i oporaviti se čak i kada je oštećena. Može plivati ​​do 2,76 duljine tijela u sekundi, brže od većine umjetnih mekanih robota.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.