7 min. čitanja

VIDEO Hrvatske ceste grade biciklističku stazu u Svetom Petru, a izvođač radova pobacao u(z) more tone otpada - Odgovor načelnika nadrealan: "Što vi znate iz udobne fotelje Zagreba?"

VIDEO Hrvatske ceste grade biciklističku stazu u Svetom Petru, a izvođač radova pobacao u(z) more tone otpada - Odgovor načelnika nadrealan: "Što vi znate iz udobne fotelje Zagreba?"
Foto: Morski HR

SVETI PETAR - Ekipa Morskog HR jučer je snimila jedan u nizu tužnih prizora na obalnom pojasu Svetog Petra, gdje se građevinski otpad, po tko zna koji put, jednostavno strovali s jugozapadne strane Jadranske magistrale, doslovno u more.

U pokušaju da dobijemo odgovor od načelnika općine Sveti Filip i Jakov, Zorana Pelicarića, neugodno smo se iznenadili da je čovjeku plaćenom javnim novcem, veći problem što ga zovemo s broja kojem je predbroj 01, nego činjenica da na području njegove općine opet vlada građevinsko bezakonje.

Načelnik: "Objasnite vi meni di to triba baciti, u more, privatno?"

Nakon što smo se predstavili, nije nam dao do riječi. Odnosno, nismo stigli reći ni zašto ga zovemo:

- Kako ste vi morski čovik, a zovete iz Zagreba. Zar nije logično da je sjedište Morskog HR u Dalmaciji. Meni je to čudno da vi mene iz Zagreba zovete...

Dobro, nama je čudnije da vi koji živite na moru često ne vodite brigu o njemu. Zato vas i zovemo, evo dozvolite da vas pitamo...

- Prijatelju, ti to pričaš tako iz Zagreba. Ja živim svoj život i na tabletama sam. Ta vaša ne drži vodu. Ja sam čovik, a ne svemirac i vi mi odmah govorite da ne vodim brigu o moru...

Ali vi niste još ni čuli zašto vas zovem. Dozvolite da vas pitam...

- Ma kako možete tako, zovete me valjda kao čovika i moralnu osobu...

Zovem vas kao načelnika kojeg građani plaćaju, dakle u Svetom Petru je gomila građevinskog otpada na pomorskom dobru, pa vas kao načelnika općine molim da mi pojasnite o čemu se radi?

- Koja gomila građevinskog otpada, na kojoj lokaciji? Gospodine, najprije općina nema veze s time, najprije radove izvode Hrvatske ceste na biciklističkoj stazi i pretpostavljam da tamo deponiraju da bi kasnije odvezli. Rade se građevinski radovi. Objasnite mi di to triba baciti? U more, u privatno?

Neće sigurno u more, a vi ste upoznati očito s tim. Jeste li reagirali? Jesu li vaši komunalni redari bili na terenu?

- Što imaju biti komunalni redari kad se izvode radovi, što ću ja kontrolirati Hrvatske ceste? Oni su valjda firma za sebe.

Pa dobro, ali ne mogu valjda na općinskom zemljištu ili pomorskom dobru vaše općine istovarati otpad kako im padne na pamet, bez da vi to makar prijavite?

- Imate vi lipo tamo one na pomorskom dobru i njih tamo kontaktirajte. Nema općina veze s time, jer kad god općina radi, ona je pod nadzorom DORH-a, USKOK-a i pomorskog dobra - konstatira ljutito načelnik, sugerirajući i na posljednje izvide navedenih institucija koje su doista i utvrdile da sama Općina Sveti Filip i Jakov ozbiljno krši zakone.

Upoznati ste sa situacijom pa zato vas i pitam.

- Naravno da sam upoznat, ali vi niste upoznati koliko smo mi zadnjih godina izvadili iz mora kubika kamenja, pa da vi vidite tko brine, a vi sidite u fotelji i pričate što da se radi na terenu. Što ćete mi još poručiti da su mi djeca, žena i unuci krivi? Pitao nas je ovaj osebujan načelnik i pritom poklopio slušalicu.

No upravo na njegovom terenu bili smo jučer i snimili ovo:

Uz kaznu načelniku i općini, Zakon propisuje i oduzimanje nadzora nad pomorskim dobrom

A članak 37, stavak 4. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jasno kaže da su "Jedinice lokalne samouprave dužne štititi pravo na opću upotrebu pomorskog dobra te su dužne poduzeti sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja."

Članak 204. jasno propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 1300,00 do 6000,00 eura kazniti pomorski prekršaj za izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave ako ne štiti pravo na opću upotrebu pomorskog dobra i ne poduzima sve radnje radi sprječavanja nezakonitog postupanja, samovlasnog zauzeća, devastacije pomorskog dobra i nezakonitog nasipavanja.

Kako ovakva vrsta propusta u devastaciji pomorskog dobra ovom načelniku i općini zasigurno nije prvi put, očekujemo da će mu skoro država sjesti na račun, a nastavi li se ovako ponašati, mogu mu i oduzeti pravo upravljanja pomorskim dobrom!

Hrvatske ceste: "Izvođač nikako nema dozvolu za ovakvo deponiranje materijala i ovo će morati počistiti još danas!"

U međuvremenu, u redakciju nam je dosta brzo pristigao i odgovor iz Hrvatskih cesta:

- Hrvatske ceste d.o.o. grade biciklističku stazu i izvanredno održavanje zemljišnog pojasa uz državnu cestu DC8 između mjesta Sv.Petar i Turanj. Iako će se dio građevinskog otpada iskoristiti u gradnji predmetne biciklističke staze, evidentno je da je isto tako višak građevinskog otpada koji je trenutno u neposrednoj blizini mora potrebno zbrinuti na legalnom odlagalištu građevinskog otpada.

Hrvatske ceste d.o.o. su izdale nalog izvođaču radova (preko nadzorne službe) da je višak materijala iz iskopa koji nije pogodan za ponovnu ugradnju i građevinski otpad potrebno zbrinuti sukladno ugovornoj dokumentaciji i važećoj zakonskoj regulativi RH, te da s obzirom da Izvođač nema ishodovanu dozvolu za privremeno deponiranje materijala na dijelu k.č. 2771 k.o. Turanj, a na kojoj se isto trenutno vrši, traži se od Izvođača da hitno počisti predmetno područje te da se isto više ne koristi kao privremena deponija gradilišta - odgovorili su nam iz Hrvatskih cesta.

Doznali smo i da se radi o varaždinskoj tvrtki Colas d.d. iz Varaždina, te da će sve ovo što smo snimili na terenu morati počistiti još danas.

Izvođač je moćni splitski HDZ-ovac koji živi u bespravno sagrađenoj kući: "Zar je to protuzakonito? Otpad je dio budućeg ugibališta"

- Radimo biciklističku stazu i osim nje gradimo ugibalište, odnosno neko odmorište - kazao nam je Ivica Budimir, izvođač ovih radova i aktivni splitski HDZ-ovac o kojem je portal 24 sata već pisao kao potpredsjedniku stranke u Splitu koji živi u bespravno sagrađenoj kući!

Foto: Ivica Budimir / Facebook

Tko vam je dao nalog da upravo taj materijal deponirate tamo i imate li ikakvu studiju utjecaja na okoliš?

- Nema nikakve studije, imamo projektnu dokumentaciju. Nije nam nitko dao nalog, to je nama dio gradilišta i privremeno tu deponiramo višak materijala.

U more i na pomorsko dobro?

- Nije u more, nego na ravnoj površini uz cestu.

Tko je nalogodavac?

- Hrvatske ceste.

Iz Hrvatskih cesta su vam dali nalog da to danas trenutno morate ukloniti. Znači da to niste legalno napravili?

- Po meni jesmo, ali nemam pojma. Ako je upalo u more, onda nismo - kazuje Budimir i čudi se da mu brane odlaganje građevinskog otpada na gradilištu, točnije na mjestu odakle ga još danas mora pod hitno ukloniti.

Propisane kazne za izvođače

Ako i nije znao, u što je teško povjerovati, i za izvođača radova, kao i Hrvatske ceste koje su naručitelj, novi Zakon propisuje kazne:

Članak 198. kaže da će se novčanom kaznom u iznosu od 6000,00 do 33.000,00 eura kazniti pravna osoba koja je, na temelju akta koji predstavlja valjanu pravnu osnovu određenu ovim Zakonom, stekla pravo posebne upotrebe i/ili gospodarskog korištenja pomorskog dobra, gradnje i/ili obavljanja drugih radova i zahvata u prostoru pomorskog dobra koji se prema posebnim propisima kojima se uređuje građenje ne smatraju građenjem, nasipavanja mora, ograničenja ili isključenja dijela pomorskog dobra od opće upotrebe te drugog ovlaštenja stečenog na temelju odredbi ovoga Zakona, a to pravo ne koristiti na način, u opsegu i granicama određenim aktom kojim je to pravo stekla te u skladu s odredbama ovoga Zakona.

Za isti prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 2000,00 do 6000,00 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Novčanom kaznom u iznosu od 4000,00 do 10.000,00 eura kaznit će se obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost.

Fizička osoba kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1000,00 do 6000,00 eura.

Tko će ih, kako i kada kazniti? Upit smo poslali nadležnim organima, a odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Općina Sveti Filip i Jakov protuzakonito betonira terasu - Butković im poručio: “Nitko nije iznad zakona!”
Izgradnja apartmana, hotela, marina u prosjeku nam svake godine pojede oko tri i pol kilometara obale. Radovi se mahom odvijaju od listopada sve do svibnja. No umjesto zvuka cvrčaka, u brojnim dalmatinskim općinama na početku turističke sezone odjekuju zvukovi pneumatskih čekića, bagera i miksera.…
Nakon prijave ilegalne gradnje na plaži u Turnju, temelji ekspresno izvađeni i plaža se sanira
Zadarski SDP-ovci ne odustaju u nakani da razotkriju priču koja stoji iza nasipanja plaže u Turnju i, prema svemu sudeći, mutnim poslovima oko gradnje objekta za kojeg su već postavljeni temelji. Nakon što je na aktualnom satu zadarske Županijske skupštine SDP-ova vijećnica Vedrana Miškovi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.