2 min. čitanja

Općina Sveti Filip i Jakov protuzakonito betonira terasu - Butković im poručio: "Nitko nije iznad zakona!"

Općina Sveti Filip i Jakov protuzakonito betonira terasu - Butković im poručio: "Nitko nije iznad zakona!"
Foto: Dnevnik.hr / Ilustracija

Izgradnja apartmana, hotela, marina u prosjeku nam svake godine pojede oko tri i pol kilometara obale. Radovi se mahom odvijaju od listopada sve do svibnja. No umjesto zvuka cvrčaka, u brojnim dalmatinskim općinama na početku turističke sezone odjekuju zvukovi pneumatskih čekića, bagera i miksera.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić dobila je niz bizarnih odgovora općinskog načelnika, ali i saznala kako i sama općina krši zakon. Opravdanja za bespravnu gradnju koja je dobila doslovno spadaju u rubriku vjerovali ili ne.

- Ovo što se događa trenutačno je gore nego u kamenolomu i rudniku. To je takva buka 12 sati na dan da ne možeš vjerovati. To je muka. Ne možeš leći popodne. Samo razbija, nema mira - opisao je turist iz Slovenije Robert Andolšek.

"Mi smo preporučili gostima da uzmu čepiće za uši. Već su ih počeli naručivati, tako da je kod nas u Sv. Filipu i Jakovu počela velika prodaja čepića za uši", kazao je vlasnik ugostiteljskog objekta Siniša Prtenjača.

- Mi smo svjetski prvaci za uništenje. Tako mi, moji kolege turistički radnici, od ove sezone ne očekujemo ništa. Tako i iznajmljivači, agencije otkazuju. Ne znam što će biti s ovom turističkom sezonom", strahuje Prtenjača.

Blagoslov Općine

U srcu mjesta gradi se marina. Privatni poduzetnik uz građevinsku dozvolu, i uz blagoslov Općine, ima dozvolu raditi i ljeti.  

- Ovo je teška investicijska borba, a razumijem i ljude koji iz svoga kuta smatraju da to nije u redu - kazao je načelnik Općine Zoran Pelicarić.

Poručuje: strpljen - spašen. Ali, tvrdi, na 15 milijuna eura vrijedan projekt Filip i Jakov čekao je 40 godina. I radit će se, kaže, do lipnja iduće godine.

Na pitanje je li svjestan da gosti bježe iz mjesta zbog buke, odgovara:

- Gledajte, nemam komentar, u pravu ste. Morate jedno znati, ako prozivate, a moram se braniti širinom, pa imate dosta stranaca koji napuste privatni apartman jer nisu zadovoljni - Pelicarićev je odgovor.

Općina je, naime, odlučila imati svoje ugostiteljske objekte kako bi zaradila. No gradili su gdje nisu smjeli - na kulturnom dobru, suprotno zakonu. Konzervatori su gradnju zabranili. Općina i sama krši zakon, a načelnik bespravnu gradnju slikovito objašnjava.

- Kod nas, ako idete normalnim putem, ja smatram da čovjek, Hrvat mora biti kornjača. Što to znači? Njemu je malo 60 godina da riješi svoje probleme. Hrvat, za razliku od Nijemca i Austrijanca, treba živjeti 200 godina -  smatra načelnik.

Konzervatori su naložili da se nelegalna gradnja mora ukloniti odmah. Ako se to ne učini, slijede novčane kazne.

Odgovarajući na pitanje novinara Dnevnika.hr o radovima i bagerima na plažama te bespravnoj gradnji u Sv. Filipu i Jakovu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao da nitko ne može graditi bez odgovarajuće dokumentacije i građevinskih dozvola.

- Ako se radi o pomorskom dobru, lučka kapetanija i hidrograđevni inspektor će to pogledati, a nije dozvoljeno graditi na pomorskom dobru niti bilo gdje drugdje ako nema građevinske dozvole. Što se tiče vremena izvođenja radova, to je pitanje za gradove i općine - dodao je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.