2 min. čitanja

VIDEO Borba trajekta s orkanskom burom, zabilježen i bijeg gliserom

VIDEO Borba trajekta s orkanskom burom, zabilježen i bijeg gliserom
Foto: Josip Ćuća-Žentil / Šime Feštin

Orkanska i olujna bura je na sjevernom i srednjem Jadranu obilježila proteklih pet dana. Najjači udar vjetra izmjeren je na Krčkom mostu gdje je u četvrtak zabilježen udar od 191 km/h. Nešto slabiji udari zabilježeni su na Paškom mostu, no 155 km/h bilo je dovoljno da se taj most povremeno zatvara za promet. Problema je bilo na autocestama prema moru, ali i u pomorskom prometu.

Crometeo je objavio video s Raba na kojem se vidi borba trajekta Rapske plovidbe s orkanskom burom.

– Trajekt uplovljava na orkanskim udarima bure koji su u kanalu gotovo sigurno mogli biti preko 120 km/h. Kod zastave mjerili smo max 122 km/h u provedenih 45 minuta na lokaciji – opisao je snimljeni video na trajektnom pristaništu Mišnjak lovac na oluje i autor videa i fotografija, Josip Ćuća-Žentil.

Istog dana zanimljivu situaciju na moru kod Ražanca imao je drugi lovac na oluje Šime Feštin.

– Ono kad ne loviš nevrime da bi ga slika nego bižiš od njega – opisao je fotografiju koju je objavio Crometeo.

Iako je danas situacija nešto malo povoljnija, nego proteklih dana, novo jačanje bure očekuje se krajem srijede. Imat će vrhunac tijekom četvrtka kada će ponovno na velikom dijelu obale biti orkanskih udara.

Za danas Državni hidrometeorološki zavod upozorava na mjestimične udare bure i sjeverozapadnog vjetra 35-45 čvorova. Još u početku na južnom Jadranu, a zatim u noći na sjevernom Jadranu mala mogućnost za neverin.

Kako izvještava Hrvatski autoklub, pomorski promet danas teče bez većih poteškoća, s izuzetkom katamaranske linije Jelsa – Bol – Split, koja će isploviti na relaciji Jelsa – Split bez pristajanja u luku Bol.

Samo osobna vozila zbog jake bure smiju prometovati

  • autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27);
  • državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.