3 min. čitanja

VELIKI USPJEH NAŠE KOLUMNISTICE – OPG Katije Puljizević u Trstenom uvršten na europsku rutu “Putevi maslina”

VELIKI USPJEH NAŠE KOLUMNISTICE – OPG Katije Puljizević u Trstenom uvršten na europsku rutu “Putevi maslina”
Foto: Privatni album

Naša kolumnistica, odnosno autorica gastro rubrike “Recepti dubrovačkog primorja” Katija Puljizević postigla je velik uspjeh. Naime, njen obiteljski OPG Pašeta, uvršten je na europsku kulturnu rutu ‘Putevima maslina’, koja povezuje zemlje od Grčke do Baltika.

– Priča je započela 1800 i neke godine, kada je moj pokojni pradjed Antun Pašeta-Antunić umjesto nadnica dobio svoj prvi maslinik. Teškim i krvavim radom, služeći bogate obitelji, dobio ga je u znak zahvalnosti – priča Katija Pašeta.

Foto: Katija Puljizević

Obnavljali ga 4 puta nakon požara… svaki put iznova

Sigurno tada nije slutio da ce baš taj maslinik biti sastavni dio kulturološke evropske rute PUTEVIMA MASLINA koja prolazi od Grčke preko naše zemlje pa sve do Baltika.

– Vjerujte, donedavno nismo slutili ni mi. 1852. godine pradjed s obitelji nadokupljuje i proširuje  već postojeći maslinik imena “Bulentin”na okolne parcele i nastavlja s radom i proizvodnjom maslinovog uja. Nakon toga, nasljeđuje ga moj djed, pa otac. Nimalo lakše nije bilo mom ocu Ivu Pašeti, koji je maslinik obnavljao 4 puta nakon požara. Svaki put iznova.

I tako, rasteći i odgajajući se u tom duhu dešpeta, prije 10-ak godina registirali smo nas OPG koji po ničemu nije bio poseban, jer mnogi ce reći ,ima i većih… i starijih… Ali ovaj ima familiju, k’o najveći blago, složnu i vrijednu! – kaže Katija.

Foto: Katija Puljizević

Ideja je bila sljubiti tradiciju i hranu

– Posljednjih godina, kako se također bavimo turizmom, sve je više zaljubljenika u gastroture koji žele osjetiti i proživjeti jedan dio gastro prošlosti  sa nama. Ideja nam je bila da sljubimo tradiciju i hranu. Korona je donekle učinila svoje i mogla sam se posveti malo više nego inače ovome projektu, o kojem dugo sanjam. U suradnji sa DUNEA i Turističkom zajednicom grada Dubrovnika, javila sam se na natječaj koji je bio raspisan početkom godine i uspjela.

Foto: Katija Puljizević

Tako smo odlučili pokrenuti otvorenu kušaonicu maslinovog uja, u  kojoj će se  moći kušati različita maslinova uja i hranu koja se sprema po starim ričetama ovoga kraja, a koja se opet bazira na  maslini.

Biti će tu svega pomalo, slanog, slatkog, bićerina… Izuzetno sam ponosna na moj liker od maslina kojemu sam dala ime Bulentin, baš po našem masliniku. Svaki dan je novi izazov, testiramo stare  ričete, tražimo najbolje.

OPG pokriva područje od oko 30 000 kvadrata sa tristotinjak i više različitih vrsta maslina od kojih prednjači lastovka, levantinka i pendolino a imamo i picuju i coratinu.

Moram reći da je moj otac stup i temelj svega. Samo njegovom voljom a mojom upornošću, tu smo gdje smo sada.

Nadam se da će ga Bog još poživjeti, a meni dati snage da usmjerim u ovome putu našu djecu koja će biti  peta generacija. Sada, kad smo ostvarili ovaj korak, preostaje nam samo zasukati rukave i krenuti.

Znajući kakva smo raca, neće biti teško.

Inače  s našeg područja Korčule, Lastova Neretve ,Pelješca i Dubrovnika u rutu je upisano 27 maslinara, uljara i OPG-ova.

Foto: Katija Puljizević

Vjerujem da će ruta PUTEVIMA MASLINA, ubrzo biti prepoznata u svijetu i da ćemo se svi, i na ovaj način,potruditi ponuditi našim gostima najbolje od najboljeg – prepričava Katja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dalmatinska kraljica – Maslina
RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zaparene masline
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.