2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dalmatinska kraljica – Maslina

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dalmatinska kraljica – Maslina
Foto: Katija Puljizević

Nedavno sam negdje pročitala da su u raju bila dva stabla – stablo smokve i stablo masline. Smokva je “drvo istine”, a maslina je “drvo života”. Iz svetih knjiga nekih religija, stare latinske misli ovu biljku veličaju riječima “oles prima arborum omnium est” ili “maslina je prva među drvećem”. Simbolizira svetost, obilje, pravičnost, zdravlje, ponos, pobjedu, uspjeh, mudrost, inteligenciju, čistoću i novo rađanje .

Katija Puljizević

Da se ne bi zadržali samo na crticama iz povijesti, red bi bio da se počastimo jos jednom jednostavnom ričetom s crnim maslinama.

Dok je još pokoja na stablu, crna, neuvenuta i zdrava prkosi vremenu. Poberite ih i zapecite u špaheru.

Oprane i krpom posušene stavite na papir za pečenje u plitki roštjeru (pleh), posolite krupnom stonskom soli i pecite 25 min na 170 °c.

Smežurane i kad promijene boju, izvadite iz roštjere stavite u dublju staklenu zdjelu.

Servirajte sa česnom kidanim na listiće, maslinovim ujem i po želji acetom balzamikom.

Foto: Katija Puljizević

Ako uz to imate i bokun domaće pogače za pomočit, festi nema kraja. Možete ih nezačinjene staviti u zamrzivač i izvaditi po potrebi. Najbolje ih je zalediti na nekom pjatu, rastresene i rasirene, prije nego ih prebacite u vrećicu za zamrzavanje, da vam se ne zgnječe i ostanu lijepe.

Foto: Katija Puljizević

Crne masline možete ostaviti i sačuvati za zimu i na jos jedan način:

U staklenku složite dva reda maslina i pospite malom ožicom krupne stonske soli. Tako do vrha naizmjenično.

Foto: Katija Puljizević

Masline stajanjem puste višak vode pa je taj višak potrebno svaki drugi dan iscijediti iz staklenke.

Nakon osam dana, takve usoljene masline složite u dublju posudu s poklopcem ili novu staklenku, dodajte par pica česna, prekrijte maslinovim ujem i stavite na hladno mjesto.

Foto: Katija Puljizević

Uživajte u našoj dalmatinskoj krajici – maslini.

Foto: Katija Puljizević

Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zaparene masline
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.