1 min. čitanja

Velika populacija invazivne vrste raka uočena na Mljetu

Velika populacija invazivne vrste raka uočena na Mljetu
Foto: Znanost o moru/Instagram

Znanstvenici s Fakulteta prirodnih znanosti iz Pule i djelatnici Aquariuma Pula pronašli su tijekom nedavnog terenskog istraživanja na Mljetu neobično veliku populaciju invazivnog lakonogog raka (Percnon gibbesi).

Riječ je o vrsti koja je prvi put u Sredozemnom moru evidentirana 1999. godine uz obalu Sicilije, nakon čega se vrlo brzo proširio na okolna područja. Stručnjaci ga ubrajaju u skupinu najinvazivnijih deseteronožnih rakova Sredozemnog mora, koji živi i u Atlantskom oceanu te duž zapadne obale Sjeverne Amerike.

U travnju 2014. godine prvi je put evidentiran u južnom dijelu Jadrana kod Molunata na dubini od otprilike jednog metra. Smatra se da su jedinke u Jadran dospjele u ličinačkom stadiju preko morskih struja ili balastnim vodama. S obzirom na to da je vrlo prilagodljiv, postoje indikacije da se proširio na okolna područja, no zbog njegove ga je kamuflaže i skrivanja ispod stijena teško uočiti.

Tijelo mu je smeđe, s crvenim linijama i žutim krugovima. Može narasti nešto manje od 4 cm, a obitava u plitkom moru, najčešće do dva metra dubine. Preferira kamenito dno s procjepima koji mu služe kao sklonište. Podnosi velik raspon temperatura, od 16 do 31 °C, ali najčešće obitava na temperaturama od 20 do 26 °C.

Hrani se raznovrsnom hranom biljnog i životinjskog podrijetla. S obzirom na to da dijeli stanište i hranu s domaćom vrstom raka sušom (Pachygrapsus marmoratus), postoji mogućnost da bi ga mogao ugroziti u borbi za prostor i hranu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.