2 min. čitanja

Uzgajivači i Istarska županija bore se za opstanak istarske koze, životinje koja je u prošlosti spasila mnoge obitelji od gladi

Uzgajivači i Istarska županija bore se za opstanak istarske koze, životinje koja je u prošlosti spasila mnoge obitelji od gladi
Foto: Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza

Istarska koza u prošlosti je spasila mnoge obitelji od gladi. Prije nekoliko godina ta naša autohtona pasmina bila je ugrožena i prijetilo joj je izumiranje. Udružili su se uzgajivači i Istarska županija i pokrenuli projekt njezine revitalizacije. Prvi su rezultati već vidljivi.

Istarske koze snažne su i krupne tjelesne građe, rogate, bijele boje, s bradom i resama. Nažalost još uvijek su rijetke, uzgaja ih svega sedam uzgajivača.

- Koza je veoma zahvalna životinja koja nam daje veoma zdrave namirnice poput mlijeka i mesa, a istarska koza je dio našeg identiteta koje je i na grbu istarske županije, tako da je trebamo očuvati dalje - kaže uzgajivač Ivan Milohanić.

U tome im pomaže županija koja uzgajivačima daje novčane potpore, stvara matična stada, prati zdravlje i genetiku životinja. Za uzgajivače organizira stručna predavanja. U posljednje su tri godine tako broj rasplodnih grla povećali s 90 na 150.

- Idemo malo po malo prema tome da svako od tih stada postane gospodarski održivo. Dakle da postoji proizvodnja mlijeka, prerada u sireve i dođemo do gospodarske održivosti - navodi za Regionalni Dnevnik Gordan Šubara iz Agencije za ruralni razvoj Istre.

Zato je bitna prehrana životinja. Kvalitetnom krmom može se povećati proizvodnja mlijeka, ojačati otpornost životinje, smanjiti troškovi uzgoja.

- Troškovi ishrane čine najveći dio u stočarstvu, više od 60, čak i do 80% i ako je to kvalitetno riješeno, onda ni sa zdravljem stada ni reprodukcijom ne bi trebalo biti problema - rekao je prof. dr. sc. Josip Leto s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Genetika najboljih jarčeva nastoji se očuvati za budućnost. I to smrzavanjem sjemena čime se geni mogu očuvati desetljećima.

- Pogotovo je to bitno jer će se genetika mijenjati, pa je važno sačuvati izvornu genetiku, možda otporniju na bolesti koja će se u budućnosti pojaviti - ističe prof. dr. sc. Silvijo Vince s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Svim tim naporima nadaju se povećati broj istarskih koza na 2500 i izvući tu ljepoticu iz zone ugroženosti.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.