2 min. čitanja

Upozorenje Znanstvenika - Zimski morski led dosegnuo rekordno niske razine

Upozorenje Znanstvenika - Zimski morski led dosegnuo rekordno niske razine
Foto: Pixabay

Morski led koji prekriva ocean oko Antarktike dosegnuo je rekordno niske razine, objavio je američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC), povećavajući tako bojazan znanstvenika da se utjecaj klimatskih promjena na Južnom polu pojačava.

Morski led je smrznuti ocean ili bilo što drugo što pluta oceanom oko Antarktike te pokriva golemo područje Južnog oceana koji se zimi smrzne i ljeti topi. Tijekom zime može pokriti područje dva i pol puta veće od Australije.

Ove je godine morski led bio iznimno nizak, mnogo niži nego inače.

Morski led oko Antarktike zaista nestaje rekordnom brzinom!
Led koji okružuje Antarktiku nesmiljeno se topi i znatno je ispod svih prethodno zabilježenih razina, pokazuju najnovija satelitska mjerenja. Posljedice bi mogle biti dalekosežne i strašnije nego što se misli. Nekad se smatralo kako je ovaj “vječni led” gotovo otporan na globalno zatopljenje. No, k…

Morski led vrlo je važan za ekosustave i klimu te osigurava stanište mnogim različitim stvorenjima. Primjerice, carski pingvini žive na morskom ledu.

U regiji oko Antarktika gdje postoje razne kolonije carskih pingvina morski led se otopio prije nego što su pilići pingvina bili spremni za plivanje. Kako se morski led otopio, oko devet tisuća pingvina utopilo se.

VIDEO Velike kolonije carskih pingvina unazad godinu dana gotovo da nisu imale preživjelih mladunaca
Brzo i prebrzo zagrijavanje globalnih temperatura ‘proždire’ morski led Antarktike i smanjuje ga na neviđeno niske razine. Sve to prijeti opstanku i postojanju jedne od najpoznatijih vrsta na tom kontinentu: carskih pingvina. Carski pingvin (lat. Aptenodytes forsteri) najveća je i najteža od svih ž…

Opseg morskog leda na Antarktiku dosegao je vrhunac ove godine 10. rujna

Toga dana je zabilježeno da je prekrio oko 17 milijuna četvornih kilometara, što je najniži zimski maksimum od početka satelitskog snimanja 1979., objavio je američki Nacionalni centar za podatke o snijegu i ledu (NSIDC).

To je oko milijun četvornih kilometara manje leda od prethodnog zimskog rekorda postavljenog 1986. godine.

Ljetna površina antarktičkog morskog leda također je dosegnula rekordno nisku razinu u veljači, probivši prethodnu granicu postavljenu 2022.

Sve te rekordno niske razine zabrinule su znanstvenike koji uviđaju da su klimatske promjene konačno zahvatile i antarktički morski led, piše HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.