3 min. čitanja

UN izvijestio: "Uspjelo je ljudsko spašavanje ozonskog omotača"

UN izvijestio: "Uspjelo je ljudsko spašavanje ozonskog omotača"
Foto: Boris Kačan / SeekPng

Ljudska akcija spašavanja ozonskog omotača uspjela je i ozon bi se mogao oporaviti za samo nekoliko desetljeća izvijestioli su Ujedinjeni Narodi.

Međunarodni sporazum iz 1987. o prestanku korištenja štetnih kemikalija koje su oštećivale sloj bio je uspješan, kaže glavna procjena UN-a.

Ozbiljne zdravstvene posljedice po ljude nakon što se 70-ih godina počeo tanjiti

Ozonski omotač je tanki dio Zemljine atmosfere koji apsorbira većinu ultraljubičastog zračenja Sunca. Kada se iscrpi, ovo zračenje može dospjeti na površinu i uzrokovati štetu ljudima, ali i drugim bićima, piše BBC.

Ultraljubičaste zrake mogu oštetiti DNK i uzrokovati opekline te povećati dugoročni rizik od raka kože. Ozonski omotač se počeo "tanjiti" tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Klorofluorougljici (CFC), koji se obično nalaze u sprejevima, hladnjacima, izolaciji od pjene i klima-uređajima, okrivljeni su za uništavanje ozonskog omotača. Znanstvenici su rupu u sloju ozonskog omotača otkrili 1985. godine. Samo dvije godine kasnije potpisan je Montrealski protokol kada je 46 zemalja obećalo postupno ukinuti štetne kemikalije.

Potpuni oporavak, stoljeće nakon prve ozonske rupe

Dogovor je kasnije postao prvi ugovor UN-a koji je postigao opću ratifikaciju, a gotovo 99 posto zabranjenih tvari koje oštećuju ozon sada je postupno ukinuto.

Ako se zadrže trenutne politike, ozonski omotač biti vraćen na vrijednosti iz 1980. godine - prije nego što se pojavi ozonska rupa - na različitim točkama na različitim mjestima:

  • 2066. iznad Antarktika, gdje je osiromašenje ozona bilo najgore
  • 2045. iznad Arktika
  • za otprilike dva desetljeća vremena svugdje drugdje

Ozonska rupa nad polovima širila se 30 godina

Ozonska rupa na Antarktiku nastavila se širiti do 2000. godine, nakon čega su se njezine površina i dubina počele polagano povećavati.

Sada, izvješće koje su zajednički proizvele agencije UN-a, SAD-a i EU-a, kaže da Montrealski protokol funkcionira prema očekivanjima.

Kaže da će se, ako se trenutna politika zadrži, ozonski omotač vratiti na vrijednosti iz 1980. godine, dakle prije nego što se pojavila ozonska rupa, na različitim točkama i na različitim mjestima. Predviđaju da će se to 2066. dogoditi nad Antarktikom gdje je oštećenje ozonskog omotača bilo najgore.

Predviđaju da će se to dogoditi 2045. iznad Arktika, a drugdje za otprilike 20 godina. Spašavanje ozonskog omotača imalo je pozitivan učinak i na globalno zatopljenje, sugerira izvješće UN-a.

Postupno ukidanje emisija stakleničkih plinova spriječilo bi zagrijavanje do jednog Celzijevog stupnja do sredine stoljeća.

Iako je izvješće predstavljeno kao dobra vijest i dokaz da brza međunarodna akcija za sprječavanje ekoloških kriza može djelovati, ono upozorava da daljnji napredak na ozonskom omotaču nije zajamčen.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ozonska rupa iznad Antarktika zatvorit će se u sljedećih 50 godina
Nakon što je NASA objavila podatke koji pokazuju da se ozonski omotač sam zacjeljuje, na temelju stope kojom se smanjuje vjeruju i da bi ozonska rupa mogla potpuno nestati do 2050. godine. Znanstvenici to pripisuju političkoj intervenciji, pametnijem konzumerizmu, ulaganjima u postupno ukidanje CFC…
DOBRE VIJESTI ZA OZONSKI OMOTAČ Smanjuje se onečišćenje freonom, rupa bi se mogla zatvoriti | | Morski HR
U moru loših vijesti za okoliš i klimu, stiže jedna dobra za ozonski omotač: Nakon nedavnog porasta onečišćenja opasnog plina triklorofluorometana CFC-11, odnosno freona, emisije ove kemikalije koja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.