2 min. čitanja

Ozonska rupa iznad Antarktika zatvorit će se u sljedećih 50 godina

Ozonska rupa iznad Antarktika zatvorit će se u sljedećih 50 godina
Foto: Pixabay

Nakon što je NASA objavila podatke koji pokazuju da se ozonski omotač sam zacjeljuje, na temelju stope kojom se smanjuje vjeruju i da bi ozonska rupa mogla potpuno nestati do 2050. godine.

Znanstvenici to pripisuju političkoj intervenciji, pametnijem konzumerizmu, ulaganjima u postupno ukidanje CFC-a i Montrealskom protokolu. Ovo dolazi kao odlična vijest u pravo vrijeme, i kao veliko olakšanje, jer brzinom kojom se rupa počela stvarati 80-ih godina činilo se da bi mogla okončati život kakav poznajemo. “Projekcije su sugerirale da će se ozonski omotač urušiti do 2050.”, izjavila je Georgiana Gilgallon s Instituta za budućnost života. “Imali bismo ekosustave u kolapsu, poljoprivredu, genetske defekte.”

Ozonska rupa se događa kada se zaštitni ozonski omotač u stratosferi iznad Južnog pola počne stanjivati svakog rujna. Klor i brom dobiveni iz spojeva koje proizvodi čovjek oslobađaju se reakcijama na polarnim oblacima na velikim visinama. Kemijske reakcije potom počinju oštećivati ozonski omotač kako sunce izlazi na kraju zime na južnoj hemisferi, a najjače se oštećivanje događa iznad Antarktika, prenosi Green.hr.

Godine 1985. atmosferski znanstvenici na Antarktici otkrili su zabrinjavajuću ozonsku rupu koja se godinama samo povećavala. Desetljećima su mjerili debljinu ozonskog omotača u gornjoj atmosferi, sloja plina koji odbija veći dio sunčevog zračenja. Počevši od 1970-ih pa sve do sredine 1980-ih zaključili su da će sloj ozona na tom području potpuno nestati u sljedećih nekoliko desetljeća. Njihovo otkriće bilo je razlog za uzbunu diljem svijeta te je u kratkom roku, međunarodna zajednica usmjerila svoje znanstvene, ekonomske i diplomatske resurse da pokrene kampanju za zabranu kemikalije koja je uzrokovala štetu, klorofluorougljika (CFC), i obnovu ozonskog omotača.

Zahvaljujući takvoj zabrani i brzom djelovanju, ozon je na putu oporavka. Najnoviji podaci koje je NASA nedavno objavila pokazuju da je godišnja ozonska rupa iznad Antarktika dosegla prosječnu površinu od 8,9 milijuna četvornih milja tijekom prošle godine. To je nešto manje nego prošle godine i nastavlja trend sveukupnog pada u posljednjih nekoliko godina. “S vremenom se postiže postojan napredak, a rupa je sve manja”, izjavio je Paul Newman, glavni znanstvenik za znanosti o Zemlji u NASA-inom Goddard Space Flight Centru. “Vidimo neka kolebanja zbog vremenskih promjena i drugih čimbenika koji uzrokuju neznatno pomicanje brojeva iz dana u dan i iz tjedna u tjedan. Ali općenito, vidimo da se smanjuje u posljednja dva desetljeća. Uklanjanje tvari koje oštećuju ozon kroz Montrealski protokol smanjuje rupu.”

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

DOBRE VIJESTI ZA OZONSKI OMOTAČ Smanjuje se onečišćenje freonom, rupa bi se mogla zatvoriti | | Morski HR
U moru loših vijesti za okoliš i klimu, stiže jedna dobra za ozonski omotač: Nakon nedavnog porasta onečišćenja opasnog plina triklorofluorometana CFC-11, odnosno freona, emisije ove kemikalije koja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.