2 min. čitanja

TUŽNO Umro je admiral Hrvatske ratne mornarice, MORH ga nije ni spomenuo!

TUŽNO Umro je admiral Hrvatske ratne mornarice, MORH ga nije ni spomenuo!
Foto: MORH / M. Čobanović / Ilustracija

SPLIT - U Splitu je  21. studenoga 2022.  u 86. godini života preminuo umirovljeni admiral Hrvatske ratne mornarice Josip Erceg. Bio je jedan od pet aktivnih generala i admirala koji su napustili JNA i priključili se obrani Hrvatske.

Josip Erceg rođen u Vrgorcu 1936. godine. Srednju brodograđevnu školu završio je u Rijeci 1954., a Vojno-pomorsku akademiju 1957. godine. Po završetku Vojno-pomorske akademije raspoređen je na brodove JRM na kojima je obnašao dužnost od zapovjednika broda do  načelnika Stožera  flote i v. d. komandanta flote JRM. Čin kontraadmirala dobio je 1986. godine, javlja Maxportal.

Sredinom 80-ih imenovan je načelnikom Centra visokih vojnik škola JRM u Splitu, odakle je  u lipnju 1990. premješten na dužnost načelnika štaba Komande VPO. S te dužnosti smijenjen je 21. lipnja 1991. nakon demonstracija ispred zapovjedništva Vojnopomorske oblasti u Splitu 6. svibnja te godine, kad je poginuo vojnik JNA, Makedonac Saško Gešovski, a ranjen njegov kolega Toni Najev.

Vrh JNA je tražio od admirala Ercega da puca na prosvjednike, a on je to odbio. Smijenjen je i prebačen je u Upravu JRM u Beogradu gdje je formalno postavljen na nižu birokratsku poziciju.

JNA je napustio 12. rujna 1991. i preko Mađarske i Slovenija došao u Hrvatsku i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.  Od 12. listopada 1991. zapovjednik je Operativne grupe Istra sa sjedištem u Puli gdje je vodio organizaciju i pripremu HV-a i pregovore s JNA.

Potkraj ožujka 1992. stavljen je raspolaganje JNA i priveden u pričuvu u činu kontraadmirala Hrvatske ratne mornarice.

Sramota Ministarstva obrane

Amiral Erceg tiho je, u krugu obitelji, na splitskom groblju Lovrinac pokopan  25. studenoga 2022.  godine.

Zanimljivo je da MORH-ova Služba za odnose s javnošću nije objavila ni jednu crticu ni obavijest o smrti admirala Josipa Ercega. Poznavatelje odnosa u MORH-u ta činjenica ne čudi jer se žale da Ivana Franić, glasnogovornica  MORH-a i Ivana Valentić Mikšik, šefica  Samostalnea službe za odnose s javnošću i izdavaštvo, kao da se trude raditi što manje.

Posljednjih dana nekoliko umirovljenih generala nam se žalilo da upravo iz tog sektora dolaze zapreke za tiskanje knjige Leksikona  autoriziranih biografija generala i admirala OS RH, koja je već prozvana “knjigom časti pobjedničke Hrvatske vojske”.

Osim osmrtnice crticu o smrti admirala Ercega nije objavila ni Slobodna Dalmacija.

U vrijeme agresije na Hrvatsku tadašnja JNA imala je  235 generala, a Hrvata bilo 26. Njih 20 rođeno je u Hrvatskoj, tri su rođena u BiH, a po jedan u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu. U obranu Hrvatske uključilo se njih pet: admirali Josip Erceg i Božidar Grubišić te generali  Josip Ignac, Petar Stipetić i Ivan Štimac.

Drugi poznati generali koji su proizašli iz JNA, kao npr. Janko Bobetko, Martin Špegelj, Anton Tus ili Imra Agotić i Davor Domazet Lošo, već su bili u mirovini ili nisu imali tako visoke činove. Bobetko je 1971. bio isključen iz JNA,  Špegelj i Tus bili su u mirovini,  Agotić je JNA 1991, napustio u činu pukovnika, a Lošo imao čin kapetana fregate kad je prešao u Hrvatsku vojsku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.