1 min. čitanja

Ukrajinski inžinjeri predstavljaju prototip podmornice na daljinsko upravljanje

Ukrajinski inžinjeri predstavljaju prototip podmornice na daljinsko upravljanje
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Podmornicom 'Kronos' može upravljati posada, ali je moguće i upravljanje na daljinu. Naoružana je sa šest torpeda, a trup je s unutarnje i vanjske strane prekriven posebnim materijalom.

Novu podmornicu razvija ukrajinska tvrtka Highland Systems koja je poznata i po hibridnom višenamjenskom oklopnom automobilu 'Oluja'. Prvi radni model bit će prikazan tijekom međunarodne vojne izložbe IDEX-2023 u Abu Dhabiju.

'Kronos' je svestrano vozilo koje jednako dobro može obavljati komercijalne i vojne operacije, uključujući oružane napade. Može prevesti 10 putnika plus kapetana. Putnici imaju mogućnost napustiti vozilo dok je stacionirano pod vodom. Podmornica ima teretni kapacitet veći od 3 tone.

Njegova borbena inačica nosi šest torpeda Black Scorpion talijanske tvrtke Leonardo. Svaki bok podmornice sadrži tri jedinice ovih projektila.

A što je sa sposobnošću prikrivanja?

Trup 'Kronosa' prekriven je posebnim materijalom na vanjskim i unutarnjim površinama. Ovaj materijal ima dvostruku svrhu: djeluje kao toplinska izolacija, a također apsorbira signale koje emitiraju neprijateljski sonari, prenosi Tehnology.org.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodosplit na najvećem sajmu vojne industrije predstavio novi projekt
U Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 20. do 24. veljače održava se 16. Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023., najveći svjetski sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije, ujedno jedina međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme na području Bliskog Istoka i Sjeverne…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.