2 min. čitanja

Brodosplit na najvećem sajmu vojne industrije predstavio novi projekt

Brodosplit na najvećem sajmu vojne industrije predstavio novi projekt
Foto: BSO

SPLIT - U Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 20. do 24. veljače održava se 16. Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023., najveći svjetski sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije, ujedno jedina međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

IDEX se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UEA – Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. U sklopu sajma IDEX održava se i 7. sajam pomorske obrane i izložba pomorske sigurnosti, najveći u regiji, NAVDEX 2023.

Na 165.000 m2 izložbenog prostora na sajmu sudjeluje 65 zemalja i više od 1350 izlagača, a svoje je proizvode i dostignuća predstavilo i Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o. (BSO).

- Razvili smo brzi napadajni brod FAV 250 te na ovom sajmu imamo premijeru novog proizvoda, rekao je Darko Pappo, član Uprave DIV grupe, u sklopu koje djeluje BSO. Vezano uz plasiranje novih proizvoda - Darko Pappo je naglasio kako je važno da se za ugovoren izvoz brodova pravovremeno dobiju i izvozne dozvole i potrebne suglasnosti od nadležnih institucija, te da ih nije jednostavno uvijek dobiti.

BSO je na sajmu predstavio svoj program transfera tehnologija te vojni program, posebno projekt izvanobalnog ophodnog broda-korvete te obalno-ophodni brod za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore, koji je za naručitelja Ministarstvo obrane RH isporučen 2018. godine.

Obalno ophodni brod 'Omiš' izgrađen u BSO-u tehničkom je opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti HRM-a. Posebno je efikasan u nepovoljnim vremenskim uvjetima, odnosno jakoj buri i visokom moru, zbog čega se u akcijama traganja i spašavanja poziva i obalna straža s brodom OOB-31 ''Omiš'' koji je opremljen s aktivnim sustavom za stabilizaciju koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154), što se kod jakih bura pokazalo ključnom sposobnošću.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.