2 min. čitanja

Ukrajincima koji su u Hrvatskoj radili sezonske poslove i prije rata, status će biti riješen

Ukrajincima koji su u Hrvatskoj radili sezonske poslove i prije rata, status će biti riješen
Foto: HTV Screenshot

Status privremene zaštite, u skladu s direktivom Europske unije, u Hrvatskoj je dosad zatražilo i dobilo oko 12.500 ukrajinskih državljana. No, dio Ukrajinaca, koji se u Hrvatskoj iz različitih razloga nalaze od prošle godine, na taj status nema pravo. Povratak u domovinu također nije rješenje. U Ministarstvu unutarnjih poslova ističu – svim ukrajinskim državljanima koji to žele, status će biti riješen.

Dvadesettrogodišnja Ukrajinka Vita Perestiuk prošlog je ljeta pronašla sezonski posao u Zadru. Odlučila je ostati u Hrvatskoj i nakon turističke sezone.

– Našla sam posao u Istri, u poljoprivredi, na lozi. Radila sam tamo i krenuo je rat te je u Hrvatsku u Dubrovnik došla i moja obitelj. Završila sam posao i došla kod njih u Dubrovnik – objasnila je Perestiuk za HRT.

Pravo na međunarodnu privremenu zaštitu, odlukom Vlade, mogu ostvariti samo ukrajinski državljani koji su u Hrvatsku došli nakon 1. siječnja.

Vita i njezin mladić, stoga su, poput 40-ak drugih Ukrajinaca, zatražili dozvolu za boravak iz humanitarnih razloga. Rješenje su čekali dva mjeseca.

– Nismo znali ništa, zvali smo svaka tri dana, pitali što i kako. Zato smo jako sretni što smo dobili ovaj status. Sad možemo ići raditi, možemo živjeti – rekla je Vita Perestiuk.

– Te osobe ne uživaju ostala prava koja uživaju, osim prava na boravak, naravno, i prava na rad, mogu i raditi, ali ne uživaju, primjerice, zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu, pravo na besplatno stanovanje i slično – objasnio je Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Oko 2700 Ukrajinaca ne ostvaruje pravo na privremenu zaštitu, a u Hrvatskoj su uglavnom zbog posla.

– Dakle, svaki od njih će svoj status ovdje regulirati ili po Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, ili po Zakonu o strancima, bilo temeljem rada, spajanja obitelji, studiranja, boravka digitalnog nomada – istaknuo je Katić.

Iz Vlade najavljuju kako nijedan ukrajinski državljanin neće biti prisilno vraćen u domovinu, makar to značilo i dodatne izmjene zakona.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski radnici spašavaju hrvatsku sezonu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.