>
  2 min. čitanja

Ukrajinski radnici spašavaju hrvatsku sezonu

Ukrajinski radnici spašavaju hrvatsku sezonu
Foto: Pixabay/Ilustracija

LOVRAN – Sezona je tu, a potraga za radnicima u turizmu i dalje traje. Domaćih nema dovoljno, a komplicirane procedure koče dovođenje stranaca. No stvar bi mogli spasti Ukrajinci. Sve ih se više zapošljava u hotelima i restoranima.

Među njima je i Irina Ilnytska. Morala je pobjeći iz Ukrajine, a sada u Lovranu pokušava svoj život dovesti u red. Zaposlila se kao sobarica, izvještava Ida Balen za RTL.

– Učila sam sve iznova, nisam ništa znala jer sam prošlih 17 godina bila frizerka – ističe.

Kod zapošljavanja nije bilo nikakvih problema, sve je riješeno u nekoliko dana.

– Dobila sam dobar savjet da dođem u hotel i tako sam si pronašla posao. Zahvalna sam vlasniku hotela u kojem radim, kao i na dobroj atmosferi i sve je super – ističe.

Foto: Unsplash

Kod zapošljavanja imaju isti status kao i Hrvati

Zvuči najjednostavnije moguće, jer i je. Dok su za strane radnike procedure komplicirane i dugotrajne, ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini, kod zapošljavanja imaju isti status kao i Hrvati.

– Sve europske zemlje koje jesu su manje više preko noći napravile zakone da se tim ljudima izađe ususret. Izađe im se u susret da ih se održi, da budu radno sposobni, ujedno da zarade svoju plaću, a da pomognu gospodarstvima. Kao melem na ranu hrvatskom turizmu da sigurno u jednoj ruci pomažu da se turizam održi – kaže Anto Rukavina, direktor hotela u Lovranu.

Također, Udruga hotelijera iz Ukrajine stupila je u kontakt s Udrugom poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske. Kako hoteli u Ukrajini ne rade, cilj je da se dio njihovih radnika zaposli ovdje.

I prije rata Ukrajinci su u Hrvatskoj bili traženi. Lani su se masovno zapošljavali u građevini, prerađivačkoj industriji i turizmu. Na glasu su kao dobri i vrijedni radnici.

– Ako su manje više kao gospođa Ira, tko hoće radit uvijek je dobrodošao. Za ženu koja nije otuda i nije radila taj posao, dosta je dobro. Malo je još spora, moram reći. Možda to ne bi trebala. Ali jako dobra. Trudi se, baš se trudi i jako pozitivna – kaže Marina Marković, domaćica.

– Ne razumijemo se, ali se razumijemo i sve uspijemo napraviti – dodaje.

Jer podrška se razumije i bez da se izgovori. A uz nju je sve moguće napraviti.

Ida Balen

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.