2 min. čitanja

Ukrajinska obitelj gradi novi život u Zadru

Ukrajinska obitelj gradi novi život u Zadru
Foto: Unsplash

ZADAR - Aleksandar i Viktorija sa svoje troje djece grade novi život u Zadru gdje vode restoran i slastičarnicu, a trenutno zapošljavaju samo svoje sunarodnjake jer im žele pomoći u novom početku.

Veliki dio Ukrajinaca, koji su morali izbjeći iz svoje ratom poharane zemlje, već se dobro uklopio u život u Hrvatskoj. Aleksandar je sa svoje troje djece i suprugom utočište pronašao u Zadru, gdje je otvorio restoran i slastičarnicu. Zaposlenici su mu također Ukrajinci.

Aleksandru su 34, Viktoriji 30 godina. U mladoj ukrainskoj obitelji, još je njihovo troje djece.

- U Ukrajini je Zakon koji kaže ako imaš troje ili više djece da možeš otići iz zemlje - kaže Aleksandar Zaderei, poduzetnik iz Ukrajine. To su i učinili. Prije godinu dana napustili su Herson i sve što su do tada stekli.

- Imao sam više od 40 dućana i restorane po Hersonu i Kijevu, oko 300 radnika. Sad je to u jako teškom stanju - navodi.

U borbi za opstanak Aleksandar je pokazao iznimnu snagu. Ali i humanost. U novootvorenom zadarskom restoranu i slastičarnici skrbi o plaći za sedam sunarodnjaka.

- Da, naš je princip da za sada zapošljavamo samo Ukraince jer su u vrlo nezavidnom položaju - ističe Aleksandar. Nakon šest mjeseci pod okupacijom iz Hersona je otišla i kuharica Katarina.

- Sretna sam i zahvalna što ovdje mogu raditi i zarađivati. U Zadru imam miran život i miran san, kaže Katarina Kušćinko Anatolievna.

Poduzetni Aleksandar ima još planova. U svemu mu pomaže supruga Viktorija koja brine o slatkom i kolačima. A od naše hrane, pravo joj je otkriće - blitva s krumpirima, piše HRT.

Kako stvari stoje, povratak se ne čini brzim. Ukraina i Herson mogli bi im biti još dugo samo u srcima.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajincima koji su u Hrvatskoj radili sezonske poslove i prije rata, status će biti riješen | | Morski HR
Status privremene zaštite, u skladu s direktivom Europske unije, u Hrvatskoj je dosad zatražilo i dobilo oko 12.500 ukrajinskih državljana. No, dio Ukrajinaca, koji se u Hrvatskoj iz različitih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.