3 min. čitanja

Uhićen i priveden zapovjednik jahte: "Teško je prekršio propise sigurnosti pomorskog prometa!"

Uhićen i priveden zapovjednik jahte: "Teško je prekršio propise sigurnosti pomorskog prometa!"
Foto: Morski HR

MUERTER - U pomorskoj nezgodi koja se 17. srpnja oko 19,35 sati dogodila u Murterskom moru smrtno je stradao 61-godišnjak, izvijestila je jutros šibenska policija, iznoseći detalje havarije koju je, kako tvrde skrivio zapovjednik jahte.

Do pomorske nezgode je došlo na način da je osumnjičeni 51-godišnjak, upravljajući motornom jahtom u svojstvu kapetana, teško prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa tako što je zanemario važnost savjesnog izviđanja i promatranja radi potpune procjene situacije, a isto tako je zanemario i važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi.

Zadržan je u pritvoru

Zbog navedene nesmotrenosti, velikom je brzinom, neprimjerenom gustoći i broju plovila na moru, naletio na bočnu stranu ribarskog plovila i uzrokovao veliku materijalnu štetu dok je od siline udara oštećena kabina ribarskog plovila u predjelu kuhinje u kojoj je od posljedica naleta motorne jahte na mjestu smrtno stradao 61-godišnji član posade.

Osumnjičeni vozač motorne jahte je, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Ugrožavanje posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st. 4. Kaznenog zakona predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske dok je kaznena prijava dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, izvijestila je upravo šibenska policija.

Podsjetimo, jahta AE iz Rijeke duljine 12,49 metara, pri velikoj brzini, za koju je zapovjednik izjavio da je 20 čvorova, udario u ribarski brod Mašun koji je plovio brzinom 9 čvorova, propela se na plivaricu i pri povlačenju potonula. Na jahti je osim zapovjednika, boravila žena s dvoje djece, dok je na ribarskom brodu boravilo 9 članova posade, od kojih je poginuo kuhar.

Ribarski brod Mašun  je brod Šibenik, lučke kapetanije Šibenik, oteglio do prve luke na otoku Murteru (Podvrške), gdje je obavljen očevid, nakon čega je procijenjeno da Mašun može do svoje matične luke na Pašmanu. Jahta je potonula na 85 metara dubine i vlasnik, tj. službeno vlasnica je dobila nalog za vađenje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Potresna ispovjest svjedoka havarije: “Moram reći istinu - evo što je radio skiper jahte nakon sudara s plivaricom”
Nakon što smo još sinoć objavili prve detalje o tragediji koja je zavila u crno obitelj brodskog kuhara Vratislava Ugrinića iz Tkona, redakcijski telefon zvonio je više desetaka puta. No posebno potresna priča je Karla Magića, zapovjednika plovila 1586 BG vlasnika ribarskog obrta Frane, koji je od m…
FOTO Ovako izgleda plivarica na kojoj je uslijed naleta jahte poginuo kuhar
Jutro je pokazalo pravu sliku užasa koji se dogodio u ponedjeljak dvije nautičke milje jugozapadno od otoka Murvenjak oko 19.35 sati. Na plivaricu Mašun iz Tkona, pri punoj brzini naletjela je jahta hrvatske zastave kojoj još nismo doznali ime, te pritom potonula. Kako doznaje Morski HR,…
Ministarstvo mora objavilo detalje tragedije u Murterskom moru: “Na jahti je bilo četvero hrvatskih državljana”
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je službeni izvještaj o pomorskoj tragediji koja se dogodila u ponedjeljak dvije nautičke milje jugozapadno od otoka Murvenjak oko 19.35 sati, o čemu je sinoć prvi izvijestio Morski HR. “U ponedjeljak, 17. srpnja oko 19,35 sati u Murterskom moru…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.