2 min. čitanja

Učenici s juga Hrvatske osigurali sredstva za projekte poboljšanja života u zajednici

Učenici s juga Hrvatske osigurali sredstva za projekte poboljšanja života u zajednici
Foto: Mislav Mesek

Tri učenička tima s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije osvojila su novčanu nagradu za realizaciju svojih projekata, koji su odabrani u sklopu UNICEF-ovog programa UPSHIFT, u kojem je dosad sudjelovalo više od 300 učenika iz 19 hrvatskih županija.

Prva ovogodišnja radionica UPSHIFT održana je proteklog vikenda za učenike Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Deset timova mladih iz osnovnih i srednjih škola, željni dobrih promjena u svojoj lokalnoj zajednici, radili su na svojim idejama za pozitivne promjene u društvu. Odlukom stručnog žirija tri tima osvojila su novčane nagrade u iznosu od po 7.500 kuna te mentorsku podršku tijekom provedbe projekta.

Foto: Mislav Mesek

Na radionici je ovaj put sudjelovalo 35 učenika koji su se okupili u timovima od tri do pet učenika. Pobjednici UPSHIFT radionice u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji su:

Tim 4: Josipa O., Lucija R. i Josipa B. iz Komercijalno-trgovačke škole u Splitu koje će se u projektu usmjeriti na edukaciju mladih o spolnom odgoju.

Tim 6: Petra S., Karmela K., Vanja Š. i Saša Š. iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Pločama koji će svojim projektom provesti radionice za izradu didaktičkih predmeta namijenjenih djeci kojoj su potrebne.

Tim 8: Lovre K., Lana M. i Danijela K. iz Osnovne škole braće Radića u Bračeviću koji će projektom pokušati riješiti izazov nedostatka knjižnice u područnoj školi.

Do danas je u UPSHIFT programu u 19 hrvatskih županija sudjelovalo više od 300 učenika, koji su okupljeni u timove razvijali 70 rješenja, od kojih su 34 dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnju provedbu. Mladi od 13 do 19 godina su sudjelovanjem na programu kreirali rješenja za izazove iz područja ekologije i zaštite okoliša, obrazovanja, inkluzije i borbe protiv diskriminacije, kvalitete života mladih, i mnogih drugih, mladima bitnih tema.

UPSHIFT je trodnevna radionica koja objedinjuje poduzetnički i timski duh, inovativnost i praktična znanja te mentorsku podršku za rješavanje izazova s kojima se mladi susreću u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi sudjelovali u radionici, mladi okupljaju timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti.

Program zajednički provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i HUKI u okviru UNICEF-ovog programa za mlade „ZABUM – za budućnost mladih“.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.