2 min. čitanja

Učenici bacili u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima

Učenici bacili u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima
Foto: Unsplash

OPATIJA - Svaka kuglica veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ili dodatno oplemeni približno metar kvadratni morske površine.

Kroz igru i zabavu opatijski učenici odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vode.

Svjetski dan voda i 139 godina postojanja vodoopskrbe i odvodnje na području Liburnije i zaleđa, utemeljene davne 1884. kada je Opatija dobila i svoj prvi hotel, obilježeni su proteklog tjedna na dječjem kupalištu Tomaševac.

Odrađena je šesta po redu akcija i ekološka edukacija za učenike - simbolično bacanje u more 10.000 kuglica s efektivnim mikroorganizmima.

Po pravom proljetnom danu koji je baš 'vukao' prema moru i plaži, kroz igru i zabavu odradili su promocijsku akciju primjene kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremediaciji i oplemenjivanju morske vode.

Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina, piše Novi List.

Svaka kuglica, veličine teniske loptice, od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti ili dodatno oplemeni približno metar kvadratni morske površine. Svih su 10.000 kuglica s efektivnim mikroogranizmima izradili opatijski učenici uz pomoć nastavnika i roditelja.

Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja u more, kuglice padaju na dno te počinju svoj proces bioremediacije kojom se stvaraju ekološki i zdravi uvjeti za sva bića na tom području.

Efektivni mikroorganizmi danas imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane i zaštitu okoliša, te pozitivno utječu na zdravlje ljudi i životinja. Njima se pročišćavaju otpadne vode, saniraju odlagališta otpada, neutraliziraju neugodni mirisi i otrovni plinovi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ošišana kosa može pomoći pri čišćenju oceana
Frizeri u nekim zemljama počeli su skupljati odrezanu kosu radi zaštite okoliša. Naime, vaša ošišana kosa može pomoći u uklanjanju onečišćenja oceana, jezera ili rijeka. Odbačena kosa ugurana u stare najlonske čarape može se pretvoriti u filtar koji upija ulja, benzin i ostatke kreme za su…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.