2 min. čitanja

Ubrzano se topi led u podzemlju Velebita

Ubrzano se topi led u podzemlju Velebita
Foto: Lukina jama / Speleolog.hr

Međunarodna speleološka ekspedicija, koja drugi tjedan istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima hrvatske prirode, na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala s "klimatskim uvjetima".

Upravo je ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je zadnje 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove, kaže se u izjavi koju su Hini dostavili sudionici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led star oko pola milenija se otapa

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenija, a na nekoliko lokacija i znano stariji, otapa se i u drugim jamama, uočeno je.

- Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine - izjavio je član ekspedicije, fizičar s Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba Dalibor Paar.

Dodao je da će se daljnja interpretacija opaženih pojava izvesti u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Osim istraživanja utjecaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, ekspedicija izvodi monitoring i inventarizaciju dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Istražuju i druge vanjske utjecaje na te osjetljive krške ekosustave koji su važni zbog endemske velebitske faune i podzemnih voda koje se kreću prema okolnim krškim izvorima, rečeno je.

Fokus u jami Nedam

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Fokus ovogodišnjih aktivnosti bio je na jami Nedam, u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije, u lipnju, dosegnuta dubina od 1335 metara, čime je nakon Jamskog sustava Lukina jama, dubokog 1431 metar, postala druga jama po dubini u Hrvatskoj i dinarskom kršu uopće.

U tijeku je vrlo zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame, pri čemu speleolozi moraju prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana boraviti u jami, kaže se.

Na ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit, koju vodi speleologinja Gorana Perić, sudjeluje 60 speleologa uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, prenosi Index.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.