1 min. čitanja

U Tihom oceanu potvrđen najveći ikad zabilježeni usamljeni val

U Tihom oceanu potvrđen najveći ikad zabilježeni usamljeni val
Foto: Pixabay/Ilustracija

Najveći ikad zabilježeni “usamljeni val” potvrđen je u sjevernom Tihom oceanu. Uređaji su ga registrirali u studenom 2020. godine, nedaleko od obale Britanske Kolumbije u Kanadi. Val je bio visok 17,6 metara, srušivši sve prethodne svjetske rekorde.

Vodeni zid visine četverokatnice zastrašujuć je sam po sebi, no ono što ga čini posebnim jest činjenica da je daleko veći od svih drugih valova koji ga okružuju i potpuno su nepredvidivi jer se mogu pojaviti iz bilo kojeg smjera, bez obzira na vjetar i ostale valove. Ovaj val izmjeren u Tihom oceanu bio je 3 puta veći od svih okolnih valova.

Za razliku od tsunamija, koji nastaje uslijed pomicanja Zemljine kore ili nakon velikih vulkanskih erupcija, usamljeni valovi nastaju isključivo djelovanjem vjetra. Ovi golemi, iznenadni valovi, nisu ništa novo – s njima su se suočavali ljudi tijekom povijesti, a neizostavan su dio brojnih mornarskih priča i mitova. Znanstvena zajednica njima se podrobnije počela baviti tek sredinom 90-ih godina 20. stoljeća, i to nakon što je pokraj obale Norveške izmjeren usamljeni val visine veće od 20 metara, dok su ga okruživali 12-metarski valovi.

Ovi masivni valovi iznimno su rijetka pojava, a mjere se pomoću bova. Iz tvrtke MarineLabs, koja je snimila posljednji golemi val u Tihom oceanu, tvrde da se veliki valovi poput ovog pojavljuju jednom u 1300 godina. Prema nekim znanstvenim istraživanjima usamljeni valovi s godinama bi mogli biti sve viši uslijed klimatskih promjena.

Podsjetimo, Hrvatski hidrografski institut izmjerio je službeno najviši val u Jadranu kod otočića Sv. Andrija krajem listopada 2018. godine. Bio je visok 9.03 m. Prije valografskih postaja, na istom otočiću su 1988. godine svjetioničari izmjerili val od 11 metara.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

REKORDNI VALOVI Najviši val kod Svetog Andrije – preko 9 metara!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.