2 min. čitanja

REKORDNI VALOVI Najviši val kod Svetog Andrije – preko 9 metara!

REKORDNI VALOVI Najviši val kod Svetog Andrije – preko 9 metara!
Photo: Boris Kačan

DUBROVNIK – Hrvatski hidrografski institut izmjerio je rekordne valove na valografskim postajama u akvatoriju grada Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika. Kod otočića Sv. Andrija izmjeren je najviši val visine 9.03 m.

Ogromni val izmjeren na ovom otočiću nije neuobičajena pojava za ekstremno jakog juga. Naime službeno mjerenje svjetioničara iz 1988. godine bilježi da je val prekrio kran tadašnje dizalice na visini od 11 metara!

Stara dizalica na Svetom Andriji – vrh krana je visine 11 m / Photo: Jurica Gašpar

Povišenje betonskog mosta na kojem su se u slučaju visokih valova podizale brodice svjetioničara na visini od 9 metara bile su prekrivene valovima u više navrata. U jednom slučaju je, prema svjedočanstvu svjetioničara, brodicu i odnijelo more te je potpuno uništena, tako da je ovim službenim mjerenjem samo potvrđeno ono što do sad nije bilo mjereno današnjim instrumentima.

Najviši valovi posljednjeg desetljeća

Hrvatski hidrografski institut izvještava da je izmjerena maksimalna visina vala u akvatoriju grada Rovinja iznosila 8 m.

“U akvatoriju grada Splita izmjeren je rekordni val 3.11 m. Na valografskoj postaji u Dubrovniku (pokraj otočića Sv. Andrija) izmjeren je maksimalni val visine 9.03m i pripadajuće značajne visine vala Hs = 4.55m (stanje mora 6), perioda T = 9.5s”

Stijena na SE dijelu sv. Andrije (lijevo) je visine 14 m, a valovi su visine 4-5 m / Photo: Jurica Gašpar

Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijeti će povećanju stupnja sigurnosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka. Ovime se ostvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, gospodarenje resursima mora i podmorja, obrane i očuvanje okoliša”, priopćili su iz Instituta.

U nastavku pogledajte kako izgledaju valovi juga upravo s pozicije otočića Sveti Andrija.

PROČITAJTE JOŠ: Na Palagruži zabilježeni 7-metarski valovi, najveći od 2004.!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.